Οι 45 ημέρες που θα κρίνουν το «παιχνίδι» των γονικών παροχών

Οι 45 ημέρες που θα κρίνουν το «παιχνίδι» των γονικών παροχών

Γονική παροχή με τις νέες αντικειμενικές αξίες σημαίνει περισσότερα έξοδα μεταβίβασης τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών της χώρας όπου η τιμή ζώνης αυξάνεται. Γονική παροχή με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες σημαίνει επίσης απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας άρα μείον 800-1000 ευρώ στα έξοδα. Όμως τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά και οι εκκρεμότητες των περισσότερων συμβολαιογράφων έχουν ήδη συσσωρευτεί. Τι λοιπόν μένει να κάνει κάποιος στις 15 εργάσιμες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους; (δύο εκ των οποίων είναι η παραμονή Χριστουγέννων και η παραμονή Πρωτοχρονιάς;)

Από χθες η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει επισήμως -δια των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών- ότι θα «αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς και θα δώσει παράταση με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης». Το περιεχόμενο της ρύθμισης δεν αποκαλύφθηκε. Και αυτό που λένε οι πληροφορίες είναι ότι θα πρόκειται για παράταση ενός μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Για το πώς όμως θα εφαρμοστεί αυτή η παράταση, δύο είναι τα σενάρια:

1.      Να αλλάξει η ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών και να μετατεθεί για έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές αντικειμενικές αξίες θα ισχύουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Βέβαια, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί σε κάθε περίπτωση με τις νέες αντικειμενικές αξίες καθώς αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι, αν προχωρήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Φεβρουάριο όπως θέλει το οικονομικό επιτελείο, αυτό θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές και όχι με τις σημερινές.

2.      Να επιτραπεί η σύνταξη συμβολαίων γονικών παροχών (αλλά και αγοραπωλησιών κλπ) με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες ακόμη και αν αυτά γίνουν μέχρι το τέλος Γενάρη. Υπό μια προϋπόθεση, ότι η δήλωση του φόρου μεταβίβασης (ακόμη και αν αυτός είναι μηδενικός λόγω του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ) θα έχει υποβληθεί μέχρι τέλος του χρόνου στην εφορία.

Αυτό το δεύτερο σενάριο φαντάζει δύσκολο στους ιδιοκτήτες οι οποίοι μαζί με τους συμβολαιογράφους, τους κατασκευαστές και τους δικηγόρους έχουν ζητήσει εξάμηνη παράταση. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί, αυτό που έχει πλέον σημασία για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι (τουλάχιστον) να γίνει η δήλωση μεταβίβασης στην Δ.Ο.Υ. Πώς; Ακόμη και ηλεκτρονικά από Δευτέρα. Αργά χθες το απόγευμα η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα my property θα δέχεται από Δευτέρα και τις δηλώσεις γονικών παροχών κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα. Τώρα το αν θα προλάβουν να εξοικειωθούν οι συμβολαιογράφοι μέχρι το τέλος του έτους, είναι μια άλλη συζήτηση. Εκτιμάται ότι έχουν αποκτήσει τη σχετική εμπειρία καθώς το my property λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες για τις αγοραπωλησίες.

Συμπέρασμα: Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του όσον αφορά στο πώς θα υλοποιηθεί η παράταση και οι μέρες περνούν. Αυτό που προέχει για τους ενδιαφερόμενους σε κάθε περίπτωση, είναι να ελέγξουν αν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο επέρχεται μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής αξίας ή όχι και μετά να βρουν τον συμβολαιογράφο με τον οποίο θα συνεργαστούν για να κάνουν αρχικά τη δήλωση της μεταβίβασης στην Δ.Ο.Υ μέχρι το τέλος του έτους. Όλα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν από το νέο έτος.