Ο κίνδυνος για τη νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών και το σενάριο για νέα επιδότηση

Ο κίνδυνος για τη νέα γενιά κόκκινων στεγαστικών και το σενάριο για νέα επιδότηση

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με το κατά πόσο η επιστροφή στην «κανονικότητα» - που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, θα οδηγήσει και σε νέο κύμα «κόκκινων» οφειλών είτε προς τις τράπεζες είτε ακόμη και προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε έως και 72 δόσεις (36 άτοκες ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%) είναι μια λύση να μετατεθεί για την επόμενη 6ετία η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι 60 δόσεις για το επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, επίσης μεταθέτει για την επόμενη 5ετία τη σταδιακή αποπληρωμή και αυτής της υποχρέωσης. Μένει όμως ο «πονοκέφαλος» των οφειλών προς τις τράπεζες οι οποίες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται.

Πέραν των ατομικών ρυθμίσεων που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες για να διευκολύνουν τους πελάτες τους (σταδιακή επιστροφή στην κανονική δόση κλπ) το θέμα έχει ήδη απασχολήσει έντονα και το οικονομικό επιτελείο. Σταδιακά λήγουν και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για τα στεγαστικά δάνεια μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ κάτι που σημαίνει ότι περίπου 78.000 δανειολήπτες που είδαν το κράτος να πληρώνει επί 9 μήνες έως και τα 9 δέκατα της δόσης του στεγαστικού τους δανείου, θα μείνουν τώρα… μόνοι και αβοήθητοι να πληρώνουν ολόκληρη τη δόση χωρίς μάλιστα περιθώριο αστοχίας. Και αυτό διότι οι 78.000 δανειολήπτες, έχουν δεσμευτεί με την ένταξή τους στο πρόγραμμα ότι θα πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους επί ένα εξάμηνο (αν το δάνειο είναι πράσινο) ή και επί ένα 18μηνο (αν το δάνειο ήταν κόκκινο) για να μην τους ζητηθούν πίσω τα χρήματα.

Ακριβώς στη βοήθεια των δανειοληπτών να επανέλθουν ομαλά στην κανονικότητα αποσκοπεί και το σχέδιο τρίμηνης παράτασης της περιόδου επιδότησης των κόκκινων δανείων. Οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είναι αποδεδειγμένα πληγέντες από την πανδημία καθώς για την ένταξη χρησιμοποιήθηκαν πολλά κριτήρια (μείωση εισοδήματος, ύψος εισοδήματος, καταθέσεις αξία περιουσίας κλπ). Τα διαθέσιμα κεφάλαια στον κρατικό προϋπολογισμό υπάρχουν (σ.σ έχουν περισσέψει από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ) οπότε η μόνη εκκρεμότητα είναι να ανάψει το πράσινο φως από τους δανειστές. Η απόφαση αναμένεται να έχει ληφθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.