Ο χάρτης των τιμών κατοικίας σε όλη την Ελλάδα

Ο χάρτης των τιμών κατοικίας σε όλη την Ελλάδα

Τις καλύτερες αποδόσεις για τους ξένους επενδυτές προσφέρει η ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρίας Astons που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για όσους σχεδιάζουν επενδύσεις μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας. Όπως λοιπόν, αναφέρει η εταιρεία είτε για απόκτηση εξοχικού μέσω των φορολογικών κινήτρων που δίνονται σε ξένους για την μεταφορά της φορολογικής έδρας τους στην Ελλάδα είτε για την αγορά εξοχικού σπιτιού ως εναλλακτικής επιλογής διαμονής στην περίοδο μετά την πανδημία, το ελληνικό real estate αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική επιλογή. Ποιες περιοχές ξεχωρίζει η Astons;

Πρώτη στην λίστα της εταιρείας βρίσκεται η Χαλκιδική που αποτελεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, προσφέροντας ένα μείγμα σύγχρονων ανέσεων, ιστορικής αρχιτεκτονικής, ελληνικού πολιτισμού και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Στην περιοχή οι τιμές ακινήτων ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 142.128 ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο μίσθωμα τοποθετείται στις 2.520 ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε αποδόσεις μέχρι και 21,3%.

Επίσης, σύμφωνα με την Aston, η Φλώρινα φιλοξενεί τις δεύτερες υψηλότερες αποδόσεις που ανέρχονται στο 11,7%, ενώ η Καρδίτσα προσφέρει μέση απόδοση έως και 10%. Κατά την Astons, η Κοζάνη (9,3%), η Λάρισα (8,1%), οι Κυκλάδες (8%), η Μαγνησία (8%), η Αιτωλία και η Ακαρνανία (8%), προσφέρουν μερικές από τις ισχυρότερες αποδόσεις για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η συμβουλευτική εταιρία εντοπίζει τις χαμηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στη Βοιωτία με μέσο yield 3,8%.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Astons Αρθούρ Σαρκισιάν, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη όχι μόνο σε επίπεδο συνθηκών διαβίωση, αλλά και από πλευράς αγοράς ακινήτων και διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών. Για όσους επιθυμούν να επενδύσουν, κάνοντας χρήση κάποιων από τα φορολογικά μέτρα για την μεταφορά φορολογικής έδρας, ο ίδιος εξηγεί ότι βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού είναι υποκειμενικοί – προσωπικοί παράγοντες. Αντίθετα, το ύψος των διαθέσιμων αποδόσεων και κατά πόσο μία περιοχή βρίσκεται κοντά σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος ή μέσα σταθερής τροχιάς θα πρέπει να αποτελούν κριτήρια για όσους επιθυμούν να υλοποιήσουν μία επένδυση, προσβλέποντας σε επιστροφή κεφαλαίων (ROI).

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport έχει ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση για νησιωτικούς προορισμούς, καθώς η ύπαρξη αερολιμένα και λιμανιού είναι βασικοί παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι ξένοι επενδυτές.