Ο χάρτης των ενοικίων φοιτητικής κατοικίας

Ο χάρτης των ενοικίων φοιτητικής κατοικίας

Το σπριντ για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης έχει, ήδη, ξεκινήσει, με τη φετινή χρονιά να είναι αρκετά δυσκολότερη, σε σχέση με πέρυσι, καθώς, ύστερα από μία πρόσκαιρη «παύση» λόγω πανδημίας, οι τιμές τραβούν ξανά την ανηφόρα. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων ξεκίνησε να περιορίζεται από τα τέλη του 2015, λόγω της μεγάλης στροφής στο Airbnb και σχεδόν «στέρεψε» μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε αύξηση της προσφοράς και διόρθωση τιμών, καθώς πολλά βραχυπρόθεσμα ενοικιαστήρια μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα.

Ως αποτέλεσμα, η τάση παρέμεινε ανοδική, καταγράφεται, δηλαδή, σημαντική αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων σε 6 περιοχές – «φοιτητουπόλεις» στις οποίες έχει πραγματοποιήσει τη φετινή της έρευνα η εταιρία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis. Πρόκειται δηλαδή, για την Αθήνα και συγκεκριμένα το Ζωγράφο και την Πανεπιστημιούπολη, τη Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου), το κέντρο της Πάτρας, το Ηράκλειο Κρήτης, το Βόλο και την Κομοτηνή.

Έτσι, σύμφωνα με την μελέτη, το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 12,9%, ενώ η επίδραση του Airbnb έχει περιοριστεί, επειδή αρκετοί ιδιοκτήτες παραμένουν…πιστοί στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν σηματοδοτεί και συγκράτηση των τιμών, μιας και τα νεόδμητα σπίτια είναι ακόμη λιγοστά. Πάντως, εάν οι τουριστικές αφίξεις στα μεγάλα αστικά κέντρα υποχωρήσουν, τότε αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω η προσφορά φοιτητικών κατοικιών. Για την ώρα βέβαια, τα ζητούμενα ενοίκια αυξάνονται κι αν συγκριθούν με αυτά του Σεπτεμβρίου του 2017, προκύπτει άνοδος σε ποσοστό 26,1% ή κατά 5,22% ανά έτος.

Οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων για τυπικά-παλαιά φοιτητικά διαμερίσματα, καταγράφονται σε Αθήνα και Βόλο, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη με διάμεση ηλικία τα 50 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 42 έτη, ο Βόλος με 28 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 26 έτη και η Πάτρα με 22 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Αθήνα με διάμεση επιφάνεια 63τ.μ.. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 55 τ.μ., ο Βόλος με 50 τ.μ. και η Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ.. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Κομοτηνή με 42 τ.μ..

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αν και ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις είναι σημαντικά μειωμένος χρόνο με το χρόνο, καθώς οι φοιτητές όλο και περισσότερο επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, εντούτοις ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι σταθερός, διατηρώντας κατά κάποιο τρόπο την ένταση της ζήτησης. Η πανδημία θα ενισχύσει την τάση για εντός έδρας φοίτηση.

Μία ακόμη τάση που καταγράφουν οι αναλυτές σχετίζεται με την επιλογή από την πλειοψηφία των φοιτητών της μίσθωσης παλαιότερων και μικρότερων διαμερισμάτων, ενώ παρατηρείται και μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν. Αποτέλεσμα; Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες. 

Εν γένει, τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τις αποθήκες, τα κέντρα δεδομένων και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών κορονοϊού. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.