N.Πασχάλη (Eurobank): Η δημιουργία ενός ΤΕΑ συνιστά πράξη κοινωνικής ευθύνης από πλευράς εργοδότη

N.Πασχάλη (Eurobank): Η δημιουργία ενός ΤΕΑ συνιστά πράξη κοινωνικής ευθύνης από πλευράς εργοδότη

Την ανάγκη στήριξης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με κίνητρα από την Πολιτεία, προκειμένου ως δεύτερος πυλώνας ασφάλισης να λειτουργήσει επιτυχώς συμπληρωματικά του πρώτου και τρίτου πυλώνα επεσήμαναν χθες στελέχη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Από πλευράς Eurobank η Νατάσσα Πασχάλη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου της τράπεζας, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Eurobank στην επιλογή σύστασης και λειτουργίας ενός επαγγελματικού ταμείου.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στη λύση της επαγγελματικής ασφάλισης ανέφερε:

Εσείς ως εκπρόσωπος της εταιρείας σας και επικεφαλής της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού της, μπορείτε να μας πείτε τους λόγους που σας οδήγησαν στην επιλογή της σύστασης και λειτουργίας ενός επαγγελματικού ταμείου;

Δημιουργώντας ένα ΤΕΑ, οι εργοδότες εκπληρώνουν στο μέγιστο τον ρόλο τους ως προς τη μακροχρόνια στήριξη των εργαζομένων τους, διασφαλίζοντάς τους ότι κατά τη λήξη της θητείας τους θα έχουν ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα έχει συσσωρευτεί και θα βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο για αυτή την κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. 

Επίσης, το νομικό πλαίσιο και οι στιβαρές εγκριτικές διαδικασίες διασφαλίζουν ότι η ίδρυση και η λειτουργία ενός ΤΕΑ θα είναι ένα εγχείρημα που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και καλή διακυβέρνηση. 

Άρα μπορούμε να μιλάμε για ένα εγχείρημα που φέρει ξεκάθαρο ESG πρόσημο αφού δημιουργεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα μέσω της στήριξης των εργαζομένων, και αναπτύσσεται σε ένα εποπτικό πλαίσιο που διασφαλίζει εμπιστοσύνη και διαφάνεια. 

Η δημιουργία ενός ΤΕΑ λοιπόν συνιστά πράξη κοινωνικής ευθύνης από την πλευρά του εργοδότη και η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί πράξη προσωπικής ευθύνης από την πλευρά του εργαζόμενου. Οι δυνατότητες εθελοντικών εισφορών που προσφέρουν τα ΤΕΑ βοηθούν στην καλλιέργεια της αποταμιευτικής κουλτούρας, ακόμη και στις νεαρότερες ηλικίες εργαζομένων. Έτσι η ίδρυση ενός ΤΕΑ δημιουργεί τις συνθήκες για ένα win-win αποτέλεσμα. 

Τα οφέλη ενός ΤΕΑ για τους εργαζόμενους είναι γνωστά: εκτός της εισφοράς του εργοδότη, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα και οι ίδιοι να συσσωρεύσουν κεφάλαιο στο Ταμείο αυτό με στόχο την ενίσχυσή τους κατά τη συνταξιοδότηση. Αυτό το κεφάλαιο μπορούν να το μεταφέρουν και σε άλλα ΤΕΑ σε περίπτωση μετακίνησής τους σε άλλο εργοδότη. Όταν έρθει η ώρα της εκταμίευσης, σύμφωνα με το παρόν φορολογικό καθεστώς, η εφάπαξ παροχή που θα εκκαθαριστεί δεν φορολογείται. 

Η απόφαση για το ΤΕΑ ήταν προϊόν συμφωνίας και σύμπραξης της εταιρείας ως εργοδότης και του Συλλόγου των Εργαζομένων σας; Μπορείτε να μας πείτε 2 λόγια σχετικά με το ιστορικό της λήψης απόφασης για τη δημιουργία ΤΕΑ και τις συμμετοχές ως προς τις εισφορές σε αυτό από πλευράς εργοδότριας εταιρείας και εργαζομένων;

Στην Eurobank εδώ και πολλά χρόνια παρέχουμε ένα ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα από τα καλύτερα της αγοράς, με πολύ σημαντικές εισφορές από την πλευρά του εργοδότη. Αυτό το είχαμε θεσπίσει σε συνεργασία με τον Αντιπροσωπευτικό Σύλλογο της Τράπεζας στα πλαίσια ενδο-επιχειρησιακής συμφωνίας. 

Η θετική αντιμετώπιση του ΤΕΑ 

Όταν μελετήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΑ, συναντήσαμε τον Αντιπροσωπευτικό Σύλλογο και είδαμε με χαρά ότι πίστευαν πολύ και οι ίδιοι στον θεσμό αυτό και έβλεπαν θετικά μία σύμπραξη στα πλαίσια μίας νέας επιχειρησιακής συμφωνίας που θα οδηγούσε στην ίδρυσή του για τον Όμιλο. Και πράγματι, η απόφαση για την ίδρυση του δικού μας ΤΕΑ έχει επικυρωθεί και από μια πολύ καλή Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2021. Στην περίπτωσή μας, με αφορμή την ίδρυση του ΤΕΑ και την κατάργηση του ομαδικού συνταξιοδοτικού, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό που προβλέπεται μετά την εκκαθάριση με σημαντικές προσαυξήσεις υπεραξίας. Αυτό το κεφάλαιο μπορούν κατά την κρίση τους να το διαθέσουν είτε για να καλύψουν ανάγκες, επενδυτικές ευκαιρίες που τους έχουν προκύψει, είτε να το τοποθετήσουν στο νέο ΤΕΑ που δημιουργείται μέσα στα επόμενα 4 χρόνια από την ίδρυση του. 

Πρέπει να πω ότι αντίστοιχη θετική αντιμετώπιση εισπράξαμε και από τα υπόλοιπα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στον Οργανισμό μας τα οποία, μπορεί να είχαν ειδικές απόψεις, όμως στο σύνολό τους αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας ότι έχει ωριμάσει ο θεσμός. 

Το καταστατικό του ΤΕΑ της Eurobank

Ως προϊόν μιας τέτοιας συμφωνίας λοιπόν το καταστατικό του ΤΕΑ μας είναι πολύ προσεκτικά δουλεμένο και περιλαμβάνει και όρους που έρχονται να προβλέψουν τι μέλει γενέσθαι, επ’ωφελεία των ασφαλισμένων, ειδικά σε περιπτώσεις αποχωρήσεων ασφαλισμένων από τον όμιλο πχ αναδιαρθρώσεων, πωλήσεων εταιριών ή άλλης αιτίας που μπορεί να προκύψει και δημιουργεί αγωνίες στους ασφαλισμένους. Επίσης, σε περίπτωση που κατά την αποχώρηση κάποιου εργαζομένου το συσσωρευμένο ποσό είναι κάτω από ένα επίπεδο, έχουμε προβλέψει να εκταμιεύεται, ανεξαρτήτως του λόγου της αποχώρησής του. Όλοι αυτοί οι όροι βέβαια διατυπώθηκαν και εντάχθηκαν στο καταστατικό στα πλαίσια της πολύ καλής συνεννόησης και συνεργασίας που είχαμε με τις εποπτικές αρχές.

Η Τράπεζα θα αναλάβει όλα τα έξοδα λειτουργίας του ΤΕΑ, άρα απαλλάσσει τους εργαζόμενους από το κόστος συμμετοχής τους και επίσης εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑ έχουμε προβλέψει ότι οι εργαζόμενοι- ασφαλισμένοι θα εκπροσωπούνται από τη συμμετοχή μέλους του εκάστοτε Αντιπροσωπευτικού Σωματείου, άρα δεν θα υπάρχει υποχρέωση διενέργειας συγκεκριμένων εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στο ΤΕΑ. Αυτός ο τρόπος είναι προτιμητέος κατά τη γνώμη μας γιατί αποφεύγεται να γίνει το ΤΕΑ αφορμή συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και προστατεύεται ο θεσμός και η ομαλή ένταξη των εργαζομένων σ’ αυτόν.

Ποια στοχευμένα κίνητρα κρίνετε ότι πρέπει να δοθούν από πλευράς Πολιτείας στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου αυτοί να αγκαλιάσουν και υιοθετήσουν τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης και να ωθήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξή της, δεδομένου ότι το μέγεθός της είναι μόλις 1,1% του ΑΕΠ και καλύπτει ασφαλιστικά μόλις το 4,8% του εργατικού δυναμικού της χώρας;

Είναι κατανοητό ότι ως ένας πυλώνας που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει λάβει την εστίαση που του αρμόζει, βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης των υποδομών που έχουν ανάγκη οι φορείς που ασκούν εποπτικό έργο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή ένα καταστατικό ενός ΤΕΑ περνάει από πολλές εποπτικές αρχές αλλά και από πολλές διαδικασίες εντός των αρχών. 

Οπωσδήποτε αυτές οι διεργασίες έχουν περιθώρια απλούστευσης και βελτίωσης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πλάνο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εποπτικός φορέας για το ΤΕΑ, ο οποίος θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα διευκολύνουν πολύ τις διαδικασίες ίδρυσής του. 

Ίσως, τότε, θα μπορούσαν να υπάρχουν και οι υποδομές ελέγχου και παρακολούθησης που θα επιτρέψουν να δοθεί ευχέρεια στα ΤΕΑ για να παρέχουν πολλαπλές επενδυτικές επιλογές στα μέλη τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι ζητούμενο από πολλούς ασφαλισμένους τους άλλωστε. 

Φυσικά, σημαντική είναι η διατήρηση φορολογικών κινήτρων (ως προς τις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ) και η διασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος λειτουργίας.

Τέλος, η διαρκής ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών φορέων, των πολιτών και των εργαζομένων θα ενισχύσει την περαιτέρω εμπιστοσύνη στον θεσμό του ΤΕΑ.

Οι Διευθύνσεις HR δίνουν έμφαση σε συμπληρωματικές παροχές προς εργαζομένους κυρίως συνταξιοδοτικές, υγείας ή και των δύο, μέσω της επαγγελματικής ασφάλισης;

Να επισημάνουμε το νομικό πλαίσιο που διέπει τα ΤΕΑ προβλέπει και δημιουργία συμπληρωματικών κλάδων ασφάλισης και αυτή είναι πολύ σημαντική δυνατότητα  και βλέπουμε την τάση να αξιοποιείται περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Το δικό μας καταστατικό έχει πρόβλεψη για ένταξη όλων των ασφαλιστικών παροχών που δίνει ο Όμιλος. Δηλαδή, εκτός από το συνταξιοδοτικό, εντάσσεται και το ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα και η ασφάλεια ζωής. 

Επ’ ευκαιρία της ένταξης και αυτών των προγραμμάτων στο ΤΕΑ, έχουμε προβλέψει στο καταστατικό και βελτιώσεις στις παροχές αυτές καθαυτές, όπως πχ βελτίωση στο ύψος των εργοδοτικών εισφορών στο συνταξιοδοτικό ή μία νέα παροχή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους που φεύγουν από τη ζωή (το είδαμε δυστυχώς και με αφορμή την πανδημία), ούτως ώστε η οικογένεια που μένει πίσω να συνεχίζει να ασφαλίζεται για 5 χρόνια μετέπειτα στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο του ΤΕΑ.

Είναι εμφανές ότι μέχρι σήμερα στην ίδρυση ΤΕΑ πρωταγωνιστούν κυρίως εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει ενδιαφέρον για παράδειγμα από εισηγμένες εταιρίες ή κλάδους όπως της πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας κ.α.

Θεωρώ ότι οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα, λόγω του αντικειμένου τους, αναγνώρισαν πρώτες τα οφέλη που φέρνει η ίδρυση ενός ΤΕΑ τόσο για τις ίδιες όσο και για τους εργαζόμενους τους. Όμως, ήδη η τάση αυτή αλλάζει και βλέπουμε εταιρείες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών να δημιουργούν ΤΕΑ και πιστεύουμε ότι πλέον αυτό θα υπάρχει ενδιαφέρον ανεξαρτήτως κλάδου.

Για εμάς στη Eurobank βοήθησε και το γεγονός ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τον θεσμό δεδομένου ότι τον έχουμε στηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, προσφέροντας υπηρεσίες θεματοφυλακής σε υπάρχοντα η νεοσυσταθέντα ΤΕΑ. Επιπλέον, η θυγατρική μας Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ ως γνωστόν, δραστηριοποιείται ως Asset Manager σε αυτόν τον κλάδο.