Το νέο κτήριο της Dimand και η έλλειψη ποιοτικών χώρων

Το νέο κτήριο της Dimand και η έλλειψη ποιοτικών χώρων

Όσοι είχαν μελετήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, γνώριζαν, ήδη από τον Οκτώβριο του 2018- οπότε το ακίνητο περιήλθε στην κοινή τότε εταιρεία των Dimand και Grivalia, την Value Τουριστική- ότι το πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας στις οδούς Μίνωος και Ηλία Ηλιού θα μετατραπεί σε υπερσύγχρονους χώρους γραφείων. Και αυτό όχι μόνο επειδή δεν ήταν δυνατή η αλλαγή χρήσης και η μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο, όπως φημολογούνταν, τότε, αλλά και επειδή η τεράστια ζήτηση για καλής ποιότητας γραφεία, θα εξασφάλιζε την άμεση απορρόφηση του ακινήτου από την αγορά. Η στρατηγική αυτή υπήρξε πετυχημένη λόγω και της πανδημίας, που έχει συρρικνώσει τη ζήτηση για ξενοδοχεία. Αυτό λοιπόν, είναι το backround της επένδυσης, ύψους 8 εκατ. ευρώ, που υλοποίησε η Dimand για να μετατρέψει σε υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων το ακίνητο της Χ. Κ. Τεγόπουλος, το οποίο αγόρασε, μέσω πλειστηριασμού, προς 10,4 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο το 2018.

Σε αυτό θα εγκατασταθεί η γαλλική εταιρεία call centers Webhelp, η οποία έχει τα γραφεία της στην οδό Ηλία Ηλιού 51, δηλαδή πολύ κοντά στην πρώην έδρα της Ελευθεροτυπίας. Το κτίριο, που έχει επιφάνεια, άνω των 14 χιλ. τ.μ., παραδόθηκε, χθες, από την Dimand στην Webhelp, με την πανδημία να καθυστερεί για λιγοστούς μόνο μήνες το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανακαίνισης. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη Value Τουριστική συμμετείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2019, με 49% η Grivalia, της οποίας, το ποσοστό απέκτησε η Dimand. Την ανακατασκευή του ακινήτου ανέλαβε η εταιρία Ελιν Τεχνική, που είναι θυγατρική της Ελινόιλ κι πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Dimand και άλλα projects, όπως το ξενοδοχείο Moxy της Πάτρας και τα κτίρια γραφείων της Παπαστράτος στον Πειραιά.

Μικρό απόθεμα καλών γραφείων

Το επενδυτικό σχέδιο της Dimand στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το απόθεμα ποιοτικών χώρων γραφείων είναι πολύ μικρό. Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Δανός / BnB Paribas, η προσφορά  γραφειακών χώρων πρώτης κατηγορίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης, η οποία υπήρξε ισχυρή ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό δίκτυο,  η Αθήνα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσιάζει ευκαιρίες για την άντληση υψηλών αποδόσεων από επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ενοίκιο για καλής ποιότητας χώρους αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ συνολικά το ποσό αυτό, κατά μέσο όρο, τοποθετείται σε 15 ευρώ / τ.μ.  Το ζητούμενο ενοίκιο γραφείων, διαμορφώνεται σε 19 ευρώ στο ιστορικό κέντρο, 17 ευρώ στη Λεωφ. Κηφισίας, 15 ευρώ στη Λεωφ. Συγγρού, 18 ευρώ στη Βασ.Σοφίας, 12 ευρώ στη Λεωφ. Μεσογείων και 11 ευρώ στη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Ως προς τις αποδόσεις τοποθετούνται από 6 έως 6,5% για καλής ποιότητας γραφεία και ξεπερνούν το 8% για τρίτης κατηγορίας χώρους.

Έως το τέλος του 2020, στον τομέα των γραφείων πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 1 δισ. ευρώ και απορροφήθηκαν 70.000 τ.μ. χώρων, σύμφωνα με την Δανός / BnB Paribas. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού σχετίζεται με επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι ΑΕΕΑΠ.