Νέο «κινέζικο σοκ» στην παγκόσμια οικονομία, αλλά με μια θετική προοπτική
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Νέο «κινέζικο σοκ» στην παγκόσμια οικονομία, αλλά με μια θετική προοπτική

Ο Bίνσεντ Σούε διευθύνει μια διαδικτυακή επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων, προσφέροντας φρέσκα προϊόντα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και συσκευασμένα εύκολα διαχειρίσιμα συστατικά σε καταναλωτές της Σιγκαπούρης που προσέχουν τις τιμές. Η Webuy Global του Σούε, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq, προμηθεύεται κυρίως από την Κίνα. Από τα τέλη του περασμένου έτους, το ένα τρίτο των προμηθευτών του, που επιβαρύνονται με υπερβολικά αποθέματα στην Κίνα, προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 70%.

«Οι εγχώριες αγορές της Κίνας είναι πολύ ανταγωνιστικές και ορισμένοι μεγαλύτεροι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών δυσκολεύονται να αποθηκεύσουν τα αποθέματά τους, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών είναι χαμηλή», δήλωσε στο CNBC.

Η Κίνα διπλασιάζει την παραγωγή της και αυτή η αυξημένη παραγωγή έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντας ανησυχία στην Ασία ότι η πλημμύρα φθηνών εισαγωγών θα μπορούσε να συμπιέσει τις τοπικές βιομηχανίες, σύμφωνα με ειδικούς.

Ωστόσο, για τις οικονομίες που πλήττονται από τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η εισροή φθηνών κινεζικών προϊόντων έχει και ένα θετικό στοιχείο: χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος διαβίωσης και να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη εν μέσω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων.

Για αγορές με περιορισμένη βιομηχανική βάση, όπως η Αυστραλία, οι φθηνές κινεζικές εισαγωγές θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κρίση του κόστους διαβίωσης και να συμβάλλουν στη μείωση της πληθωριστικής πίεσης, δήλωσε ο Νικ Μάρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit.

Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και ο συγκρατημένος πληθωρισμός ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων σε ολόκληρη την Ασία, σύμφωνα με την Nomura, η οποία αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής θα αποσυνδεθούν περαιτέρω από τη Fed και θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας θα προχωρήσει σε επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης κατά το υπόλοιπο του έτους, οι κεντρικές τράπεζες των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης θα μειώσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης η καθεμία, ενώ η Αυστραλία και η Ινδονησία θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και η Νότια Κορέα κατά 25.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η παγκόσμια οικονομία βίωσε το λεγόμενο «κινέζικο σοκ», όταν η αύξηση των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα συνέβαλε στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, με κόστος όμως τις θέσεις εργασίας στον τοπικό μεταποιητικό τομέα.

Μια συνέχεια φαίνεται να διαμορφώνεται, καθώς το Πεκίνο επικεντρώνεται στις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης.