Νέες επενδύσεις σε χώρους logistics φέρνει το 2021

Νέες επενδύσεις σε χώρους logistics φέρνει το 2021

Μπορεί κατά τη φετινή χρονιά η στροφή των επενδυτών σε αποθηκευτικούς χώρους να ενισχύθηκε, όμως, η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων προσελκύει, διαχρονικά, ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2014 η Grivalia Properties -βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Eurobank- υπήρξε η πρώτη εταιρεία που είδε προοπτικές στη συγκεκριμένη αγορά, επενδύοντας, τότε, σε αποθηκευτικούς χώρους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, χθες, σε εκδήλωση του Urban Land Institute (ULI) Greece & Cyprus o Χρήστος Κάκκαβας, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων-αγορών κεφαλαίου της Αθηναϊκής Οικονομικής, στην Ελλάδα οι προδιαγραφές των χώρων logistics υστερούν σημαντικά, συγκριτικά με αυτές στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, όπως σημείωσε, στο Βέλγιο υπάρχουν τουλάχιστον 60 κέντρα διανομής, που βρίσκονται σε ένα κτήριο, με εμβαδόν άνω των 50 χιλ τ.μ. Αντίστοιχες εγκαταστάσεις άνω των 40 χιλ.τ.μ. υπάρχουν στο Βουκουρέστι. Αντίθετα, στην Ελλάδα αντίστοιχες εγκαταστάσεις συναντώνται μόνο διάσπαρτες, σε περισσότερα από τρία κτίρια.

Όσον αφορά τις αξίες μίσθωσης, τοποθετούνται, κατά μέσο όρο, σε 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και είναι σημαντικά χαμηλότερες για ακίνητα παλαιότητας. 

Νέα deals

Λόγω της πανδημίας, όπως σημείωσε ο κ. Κάκκαβας, η απορρόφηση αποθηκευτικών χώρων εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει, φέτος, τις 170 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, μέγεθος που είχε διαμορφωθεί το 2019 σε 250 χιλ. τ.μ. «Αγκάθι» όπως ανέφερε, της ελληνικής αγοράς είναι η ύπαρξη γηρασμένων κτηρίων, τη στιγμή που απαιτούνται νέοι χώροι λόγω της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αποκάλυψε δε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τρεις έως τέσσερις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από φέτος.

Ωστόσο, ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επενδύσεων σε logistics που διαθέτει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι σήμερα το απόθεμα τέτοιου είδους ακινήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Την τελευταία διετία υπήρξαν επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ σε αποθηκευτικούς χώρους και παρά τις όποιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς, αυτές αναμένεται να αυξηθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή φέρεται να «δείχνει» πρόσφατη έρευνα της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών EY, βάσει της οποίας το 19% των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στην Ελλάδα σχετίζεται με δραστηριότητες που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το σύνολο των σχεδιαζόμενων σχετικών επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ίδια έρευνα, 64% των εκπροσώπων επιχειρήσεων  αξιολογούσαν τις υποδομές μεταφορών και logistics ως ελκυστικές, με το 28% να αναμένουν ότι τα logistics και τα κανάλια διανομής θα αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα