Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μετά την... άλωση της ελληνικής αλλά και της αμερικανικής αγοράς, όπου σε αμφότερες έχει παραγωγικές μονάδες, ετοιμάζεται να μπει – εμπορικά - σε δύο νέες μεγάλες αγορές, την Κίνα και την Αυστραλία! Ο λόγος για την ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος Μέγας Γύρος, που ιδρύθηκε μόλις το 2007 και μέσα σε δέκα χρόνια έχει καταστεί η κορυφαία – εξειδικευμένη - δύναμη στο χώρο οργανωμένης επεξεργασίας κρέατος για σουβλάκια και «γύρο» σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Όπως σημειώνει στο Liberal ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μέγας Γύρος Νίκος Λούστας, «το καλοκαίρι θα έχουμε περισσότερα για το πως θα γίνει η είσοδός μας στην αγορά της Αυστραλίας, ενώ η Κίνα είναι μια μεγάλη μεν αγορά αλλά ιδιάζουσα, με τα δικά της χαρακτηριστικά, ενώ θα σχεδιάσουμε με προσοχή τα βήματά μας. Πάντως, στρατηγικός στόχος είναι η είσοδός μας και στις δύο αυτές αγορές».
Η Μέγας Γύρος δεν κάνει εμπόριο κρεάτων, δεν έχει παραγωγικές ή κτηνοτροφικές μονάδες. Εξαγοράζει μέσω σταθερών συμβάσεων την πρώτη ύλη, το κρέας, χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο και προβαίνει σε επεξεργασία του, αναβαθμίζοντάς το ως τελικό προϊόν, παρασκευάζοντας ποικίλα προϊόντα.
Στις δύο παραγωγικές του εγκαταστάσεις – σε Ασπρόπυργο και New Jersey – επεξεργάζεται καθημερινά περίπου 30 τόνους κρέατος.
Παράγει περίπου 200.000 σουβλάκια την ημέρα, και πέντε τόνους παραπλήσια κρεατοσκευάσματα, τα οποία διαρκώς εμπλουτίζονται, τόσο από πλευράς «μαστοριάς» στην επεξεργασία, όσο και από πλευράς προσμίξεων με βότανα και μπαχαρικά της ελληνικής γης.
Εκτός από σουβλάκια η βιομηχανία παράγει μπιφτέκια, κεμπάπ διαφόρων «κουζινών», ενώ εμπλουτίζει επίσης το προϊόν με συνδυασμούς, όπως κεμπάπ με τυρί, κεμπάπ γεμιστό με γιαούρτι, mega πολίτικο μπιφτέκι γεμιστό με φέτα κ.λπ.
Η εταιρεία συνεργάζεται με πάνω από 1.500 ψητοπωλεία στην ελληνική επικράτεια, ενώ προϊόντα της έχουν αρχίσει και μπαίνουν και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αρχής γενομένης από τη My Market. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται περί τα 200 άτομα στην Ελλάδα και 50 στη μονάδα της Αμερικής.
Τη Δευτέρα 20/2 το 1ο επιστημονικό συνέδριο Διαχείρισης Γύρου
Εξ αρχής της ίδρυσης της Μέγας Γύρος, στόχος του κ. Λούστα ήταν η αναβάθμιση, η πιστοποίηση και η... τοποθέτηση του ελληνικού γαστρονομικού brand που περιστρέφεται πέριξ απ'' όλη την κουλτούρα του... γύρου και του ψητοπωλείου, στη θέση που του αξίζει.
Ο ίδιος τονίζει ότι «ο γύρος είναι ό,τι πιο νόστιμο εμπιστευτήκαμε εμείς οι Έλληνες και παρ'' ότι είναι τέτοιο κομβικό brand για τη χώρα, εντούτοις πουθενά δεν έχουμε βγάλει καν μια οδηγία για το πως πρέπει να ψήνεται, ούτε πως πρέπει να σερβίρεται».
Μέσα σ'' αυτό το πλαίσιο, την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η Μέγας Γύρος διοργανώνει στην Αθήνα το 1ο επιστημονικό συνέδριο για τη Διαχείριση του Γύρου! Το συνέδριο θα έχει ως κεντρικό άξονα τις νέες τάσεις της αγοράς και το concept του γύρου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως σημειώνει ο κ. Λούστας καλεσμένοι είναι έμπειροι και ειδικευμένοι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται χρόνια στην βιομηχανία τροφίμων και της εστίασης. Το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι όλων των θεσμικών φορέων των τροφίμων, όπως εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ, της κτηνιατρικής επιστήμης, της τεχνολογίας των τροφίμων, αλλά και οι 100 καλύτεροι επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης!
Μετά την διοργάνωση σεμιναρίων για την ορθή παραγωγική πρακτική Ψητοπωλείων, η εταιρεία Μέγας Γύρος διέκρινε την ανάγκη της επιστημονικής τεκμηρίωσης πίσω από την σωστή διαχείριση του γύρου.
Το 2016 η εταιρεία επένδυσε στην έρευνα και στην ανάπτυξη μέσα από την συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής ΤΕΙ Αθήνας, οπού μελετήθηκε η διαχείριση του γύρου σε διαφορετικές συνθήκες.
Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας θα ανακοινωθούν στο συνέδριο.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να δοθεί στο κομμάτι του ψητοπωλείου νέα διάσταση, αναγνωρίζοντας τις υψηλές απαιτήσεις και την σημαντικότητα, στο να ακολουθούνται οι βέλτιστες ποιοτικές και εμπορικές πρακτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν έξυπνες ενέργειες Marketing και Πωλήσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη της επιχείρησης.
Απώτερος και στρατηγικός στόχος σύμφωνα με τον κ. Λούστα, είναι μέσα απ'' όλες αυτές τις πρωτοβουλίες να αναβαθμιστεί περαιτέρω η αγορά του γύρου και να πάρει επιτέλους την θέση που του αξίζει δίπλα σε μεγάλα international γαστρονομικά projects.
Οικονομικά στοιχεία και Αμερική
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος εργασιών της Μέγας Γύρος το 2016 διαμορφώθηκε περίπου στα 32 εκατ. ευρώ, έναντι 28 εκατ. ευρώ το 2015 και 21,73 εκατ. ευρώ το 2014. Το 2015 από την αμερικανική αγορά προήλθαν 3 εκατ. πωλήσεις, ενώ το 2016 ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.
Η παραγωγική μονάδα στο New Jersey της Αμερικής ήταν μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ και παράγει από τον Αύγουστο του 2014. Επεξεργάζεται γύρο χοιρινού, κοτόπουλου και μικτού με βοδινό και πρόβειο κρέας με φιλεταρισμένο κρέας και μπαχαρικά της ελληνικής γης.
Πλέον, η μονάδα της Αμερικής ήδη τροφοδοτεί περί τις 20 πολιτείες της χώρας, ενώ έχει ξεκινήσει εξαγωγές σε Καναδά και Παναμά.
«Ούτε ένα κιλό από ελληνικό κρέας»
Όπως τονίζει ο κ. Λούστας, «παρ'' ότι πουλάμε ένα προϊόν κατ'' εξοχήν ελληνικό, εμποτισμένο με το DNA της χώρας, δυστυχώς από τόσους τόνους που επεξεργαζόμαστε καθημερινά, ούτε ένα κιλό δεν προέρχεται από ελληνικό κρέας»!
Και τούτο, σύμφωνα με τον κ. Λούστα διότι αφενός δεν υπάρχουν ισχυρές παραγωγικές μονάδες να στηρίξουν με σταθερότητα μια βιομηχανία τέτοιων απαιτήσεων, αφετέρου δεν υπάρχουν και οι ανάλογες πιστοποιήσεις σ'' όλες τις «γραμμές» παραγωγής που απαιτούνται για αυτή την αγορά.
Πρόκειται βεβαίως για πικρή αλήθεια, που αφενός μαρτυρά την υπάρχουσα κατάσταση στην κτηνοτροφία της χώρας, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, με την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών μονάδων, έστω και μικρότερης εμβέλειες σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κάτω από τους 110.000 τόνους ετησίως, οπότε η αυξημένη ζήτηση, μεγαλώνει την εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές. Η αυτάρκεια της χώρας μας στο συγκεκριμένο προϊόν έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 30%.