Μπροστά σε ηλεκτροσόκ η ΔΕΗ

Μπροστά σε ηλεκτροσόκ η ΔΕΗ

Αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως μελλοντικά θα είναι μια μικρότερη από τη σημερινή εταιρεία, με χαμηλότερα κέρδη λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, πιθανώς λιγότερες μονάδες, και πολύ περισσότερους ανταγωνιστές.

Σήμερα η κεφαλαιοποιήσή της είναι 693 εκατ. ευρώ. Τα φέσια της όμως είναι πέντε φορές μεγαλύτερα από την αποτίμησή της, παραμένει ζητούμενο αν και σε τι βαθμό θα λειτουργήσει το νέο γενναιόδωρο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών σε 36 δόσεις, γι' αυτό και οι χρηματιστηριακές έχουν αρχίσει να διατυπώνουν όλο και μεγαλύτερες επιφυλάξεις για το μέλλον. 

Σε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική επιχείριση εστίασαν χθες αναλύσεις δύο εταιρειών, αλλάζοντας άποψη για την τιμή-στόχο της μετοχής της, η οποία υπέστη χθες διπλή υποβάθμιση.

Κατά 60% από την IBG Securities με μείωση από τα 6,20 στα 2,50 ευρώ, και κατά 22% από την Axia Research, από τα 3,70 στα 2,90 ευρώ. Η μεν πρώτη συστήνει "reduce" από "neutral" προηγουμένως, ενώ η δεύτερη "neutral".

Τόσο η μία όσο και η άλλη ανάλυση επισημαίνουν στην ουσία όλα όσα έχει αναδείξει το liberal.gr τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, και πως η ΔΕΗ του μέλλοντος δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή, αφού τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.

"Μέσα στους επόμενους μήνες η ΔΕΗ θα βρεθεί μπροστά σε μερικές πολύ σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος", σύμφωνα με την Axia Research. Κι αυτό καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την τύχη της ΔΕΗ θα κρίνουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τη πώληση μονάδων, και την αποκρατικοποίηση μεριδίου της επιχείρησης.

Τα στοιχεία που διαρρέουν από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- θεσμών για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, τη πιθανή πώληση μονάδων και την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, μαζί με τα φέσια που έφεραν ζημιές 102,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ το 2015, και την εκτίμηση ότι η επιχείρηση θα συνεχίζει να χάνει μερίδια στην αγορά λιανικής, κάνουν την Axia να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη κερδοφορία του 2016 και του 2017. 

Συνυπολογίζοντας στα ομιλικά κέρδη και αυτά του ΑΔΜΗΕ, η πρόβλεψη για τα EBITDA της ΔΕΗ το 2016 διαμορφώνονται σε 984,9 εκατ. ευρώ, και για τα καθαρά κέρδη σε 36,9 εκατ. ευρώ. Αν ωστόσο αφαιρεθούν τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ, τότε τα ίδια μεέλεθη διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 846,6 εκατ. ευρώ και 26,4 εκατ. ευρώ.

Προ ημερών πάντως η ίδια η ΔΕΗ, στην έκθεση αποτελεσμάτων του 2015, εκτιμούσε ότι από την απώλεια του ΑΔΜΗΕ, τα ομιλικά κέρδη θα μειωθούν κατά 180 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι σε επίπεδο αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, η επιχείρηση έχει να αναχρηματοδοτήσει ένα ομολογιακό δάνειο 300 εκατ. ευρώ φέτος, και ένα αντίστοιχο δάνειο 600 εκατ. ευρώ το 2017.

Αντίστοιχου ύφους με της Axia είναι και η έκθεση της IGB. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγούσε σε ένα ράλι ανακούφισης για όλες τις μετοχές, οι αδύναμες προβλέψεις για τις ταμειακές ροές της ΔΕΗ και η σφικτή ρευστότητα θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα βασικοί παράγοντες ανησυχίας. Κατά την εταιρεία, "οι ελεύθερες ταμειακές ροές της ΔΕΗ αναμένεται να μείνουν αμετάβλητες το 2016, με κεφαλαιουχικές δαπάνες 950 εκατ. ευρώ και εκροές κεφαλαίων κίνησης ύψους 600 εκατ. ευρώ".

Η εκτίμηση της IBG είναι πως η ΔΕΗ είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές της υποχρεώσεις, ωστόσο θεωρεί πως η ρευστότητα της επιχείρησης είναι ευάλωτη εξαιτίας μιας σειράς μακροοικονομικών και λειτουργικών κινδύνων.

Γ.Φ.