Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μέτρα χωρίς κοινωνικό αντίκτυπο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα μέτρα του 2018. Μέτρα που ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου και πλήττουν κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα πλήττουν τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Αυτούς που ζουν στα όρια της φτώχειας και πιο σωστά κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οποίοι λάμβαναν κάποια ειδικά επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, το επίδομα θέρμανσης, ενώ έκαναν χρήση της έκπτωσης από τις αποδείξεις για ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες. Αυτά τα καταργεί ή περιορίζει η κυβέρνηση. Για άλλη μία φορά δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Κόβει από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, μοιράζοντας ωστόσο (αν καταφέρει να τα μοιράσει) συσσίτια και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Τα μέτρα χωρίς... κοινωνικό αντίκτυπο,
α) αφορούν 1.875.005 φορολογούμενους, κυρίως συνταξιούχους, που έκαναν χρήση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δήλωσαν ποσά ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είχαν αποδείξεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που πλέον θα πάψουν να τις ζητούν. Και μάλιστα από έναν κλάδο με μεγάλη φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι έτυχαν έκπτωσης συνολικά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την κατάργηση του μέτρου υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ.
β) αφορούν 700.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που έπαιρναν το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα θέρμανσης αφού περιορίστηκε το 2015 από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ, τώρα θα μειωθεί στα 52,5 εκατ. ευρώ. Θα το λάβουν λιγότεροι ενώ γίνεται κατανοητό ότι τον επόμενο χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά «θα παγώσουν».
γ) αφορούν χιλιάδες χαμηλόμισθους και ανέργους οι οποίοι χάνουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία όμως ήταν σημαντικά ως συμπλήρωμα των μηνιαίων τους πενιχρών αποδοχών.
Ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα μέτρα του 2018, τα οποία οδηγούν σε φτωχοποίηση νοικοκυριά που πραγματικά έχουν ανάγκες αυτές τις παροχές.
Οι παροχές που καταργούνται όπως μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός είχαν αποφασισθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Το περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, που τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τον φετινό χειμώνα φώναζαν για το επίδομα θέρμανσης, να ζητήσει την επανεξέταση του μέτρου, ή να προτείνει κάποιο άλλο μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το ανωτέρω επίδομα. Ουδείς βρέθηκε προφανώς να εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες αφορά 1,8 εκατ. φορολογούμενους. Προφανώς τα ανωτέρω μέτρα εντάσσονται στα εύκολα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση χωρίς να απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση.