Μαζική έξοδος στις αγορές από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους

Μαζική έξοδος στις αγορές από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους

Ο κλάδος της ενέργειας είναι από τους ταχύτερα  αναπτυσσόμενους στην εγχώρια αγορά. Η στροφή σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειες, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία αποτελούν το «hot trend» της εποχής μας και σίγουρα του μέλλοντος, κάτι που αποδεικνύεται και από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις διεθνώς, οι οποίες προσανατολίζονται στην παροχή σημαντικών κινήτρων για την ανάπτυξη ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον.Την ίδια στιγμή ενώ η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας και οι αυξημένες τιμές του μαύρου χρυσού, ξεπαγώνουν σχέδια για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και των ερευνών υδρογονανθράκων. 

Η Ελλάδα για πρώτη φορά δείχνει να μην τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις. Πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις, κινητροδότηση επιχειρήσεων ενέργειας και σημαντικά ποσά διοχετεύονται στην πράσινη μετάβαση. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει εξωστρέφεια και αναπτύσσονται ραγδαία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σε πείσμα των καιρών που ζούμε, με την πανδημία να ανατρέπει εταιρικούς σχεδιασμούς, οι Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν και να αναπτύσσονται στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς.

Σύμμαχος των διοικήσεων των επιχειρήσεων είναι το θετικό momentum των χαμηλών επιτοκίων διεθνώς, αλλά οι εξαιρετικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ και συνολικά της ενέργειας (φυσικό αέριο, διασυνδέσεις κα).

Έτσι λοιπόν τα εταιρικά ομόλογα είναι η νέα τάση στην αγορά ενέργειας. Από την έκδοση ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή που ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, έως την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου 2,5 δισ. δολαρίων από την Energean Oil και την πρόθεση έκδοσης ομολόγου έως 200 εκατ.ευρώ από την Motor Oil, η αγορά προετοιμάζεται για την ανάκαμψη που ακολουθεί την πανδημία του κορονοϊού. Η ΔΕΗ ακολούθησε χθες καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση της εισηγμένης να βγαίνει στις διεθνείς αγορές μετά από επτά χρόνια.

Υπάρχουν δύο ειδών ομόλογα. Τα αναπτυξιακά και αυτά της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν πηγές της Τέρνα Ενεργειακή «οι εκδόσεις που πραγματοποιήσαμε αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών μας προγραμμάτων και εκεί κατευθύνονται τα αντληθέντα κεφάλαια».

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στη Motor Oil, πηγές της οποίας σημειώνουν πως «το ομόλογο που θα εκδοθεί θα διοχετευθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας και την ανάπτυξη του διυλιστηρίου».

Η επιτυχής ανάπτυξη της Energean Oil & Gas ειδικά στο εξωτερικό είναι γνωστή, με την εταιρεία να βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ. «Στόχος μας είναι η αναχρηματοδότηση, καθώς βλέπουμε πως θα υπάρξει μεγάλο ράλι στις ενεργειακές τιμές και είναι καλή συγκυρία. Απέχουμε από τα υψηλά των τιμών του 2013, όμως προβλέπουμε άνοδο των τιμών και ανάκαμψη στην αγορά. Το επενδυτικό πρόγραμμά μας ήδη χρηματοδοτείται» εξηγούν πηγές της εταιρείας.

Περιβαλλοντικά πρότυπα

Τι βλέπουν οι επιχειρήσεις και προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων; Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της ΕΥ σε επενδυτές, πάνω σε θέματα ESG, είναι πλέον σαφές ότι οι επιδόσεις των επιχειρήσεων σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης, επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάλληλη επιλογή χρηματοδοτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων ομολόγων (green bonds), των sustainability-linked bonds (SLBs), ή των transition bonds, ειδικότερα στον κλάδο της ενέργειας, θα επηρεάσει σημαντικά τον βαθμό μετάβασης του επιχειρηματικού μοντέλου των επιχειρήσεων προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα, και θα διασφαλίσει, παράλληλα, την αποφυγή φαινομένων «greenwashing» δηλώνει η Κιάρα Κόντη, Director στο Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Κωστής Σταμπολής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σημειώνει πως οι εκδόσεις ομολόγων «έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα και τις προοπτικές, καθώς επίσης και με τα σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη. Η ομάδα αυτή των έργων θεωρείται ασφαλής επένδυση και έτσι υπάρχει ενδιαφέρον στο αγοραστικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί στην έκδοση ομολόγων, κυρίως για να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους έργα. Οι εκδόσεις αυτές είναι συνήθως χαμηλής διάρκειας, ανάλογα πάντα με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Σε αντίθεση με τον τραπεζικό δανεισμό, τα επιτόκια της αγοράς είναι πιο ελκυστικά για τις επιχειρήσεις, ενώ η αγορά στρέφεται στην ενεργειακή μετάβαση και στις πράσινες ενέργειες, γεγονός που ευνοεί το αγοραστικό ενδιαφέρον».

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Γκιόκας υπογραμμίζει πως «οι εκδόσεις ομολόγων από ενεργειακές εταιρίες επιτρέπουν την αναχρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια. Ένας δάνειο που λήγει με επιτόκιο 5%, αναχρηματοδοτείται από ένα ομόλογο με πολύ χαμηλό επιτόκιο, καθώς τα εταιρικά ομόλογα έχουν παρακολουθηματικό χαρακτήρα με τα κρατικά ομόλογο. Είναι θετικό το momentum για φθηνό δανεισμό».