Μ. Σάλλας: Στην Ελλάδα υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες

Μ. Σάλλας: Στην Ελλάδα υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες

Κάλεσμα στους επενδυτές απεύθυνε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρόεδρος του ομίλου της Τρ. Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας.

Σε άρθρο της για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και για τις προοπτικές της οικονομίας, η Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο κ. Σάλλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν μπορώ να εκφράσω μία επιθυμία: Επενδύστε στην Ελλάδα! Σε πείσμα των επικριτών: Υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Παράλληλα, ο κ. Σάλλας, σε ερώτηση για το πως θα μπορούσε να συνεισφέρει η Γερμανία, υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει κάνει ήδη πάρα πολλά για την Ελλάδα μέσα στην κρίση καθώς έχει συνεισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο στα προγράμματα διάσωσης. Εδώ και καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές εταιρείες όπως οι Fraport, Lidl, Hochtief, TUI, Beiersdorf, συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την Τρ. Πειραιώς, ο ίδιος τόνισε ότι μειώνει τις δαπάνες και εστιάζει στην εγχώρια αγορά αλλά σχεδιάζει επίσης να έρθει σε επαφή με τις ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα. «Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, σημείωσε: «Μπορώ να μιλήσω για την τράπεζά μου και η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή με τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 19,6%.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ο κύριος Μιχάλης Σάλλας, 65 ετών, ο οποίος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία με ισολογισμό ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Κύριε Σάλλα, από την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν χάσει ήδη περίπου το 60% της χρηματιστηριακής αξίας τους. Πού οφείλεται αυτό;

Πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον όλης της αγοράς. Οι αγορές αυτή τη στιγμή παρακολουθούν ακόμα πιο επιφυλακτικά τη νομισματική πολιτική. Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο Dow Jones και ο Dax έχουν σημειώσει σαφώς απώλειες από την αρχή του έτους, κάτι που επηρέασε όλες τις τράπεζες – δεν πρόκειται αποκλειστικά για ελληνικό φαινόμενο. Δικό μας έργο είναι η συνεπής εκτέλεση των εργασιών μας, η βελτίωση των αδύνατων σημείων μας και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή;

Στη συνεχή περαιτέρω μείωση των εξόδων μας, στην άγρυπνη παρακολούθηση των πηγών κερδών μας και στην εστίαση στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλίσουμε τη δύναμή μας εδώ. Ωστόσο, επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας.

Χρειάζονται οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κι άλλες ενέσεις κεφαλαίου;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον δικό μας οργανισμό και η Τράπεζα Πειραιώς με ένα  ποσοστό βασικού κεφαλαίου της τάξεως του 19,6 τοις εκατό βρίσκεται προς το παρόν σε καλή θέση.

Πότε αναμένεται η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών;

Αυτό εξαρτάται από την πολιτική και τη νομισματική πολιτική. Φυσικά ένα «φυσιολογικό» περιβάλλον κεφαλαιαγοράς είναι πιο επικερδές τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομία γενικά.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των επισφαλών δανείων;

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ιδρύσει ήδη από το 2013 μια δική της μονάδα διακανονισμού για επισφαλή δάνεια, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο έργο της.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη Γερμανία;

Η Γερμανία έχει κάνει πάρα πολλά για την Ελλάδα στο πλαίσιο της κρίσης. Χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων βοήθειας. Εδώ και πολύ καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι Fraport, Lidl, Hochtief, Tui και Beiersdorf, για να αναφέρω μερικές μόνο από αυτές. Αν μου επιτρέπεται να εκφράσω μια επιθυμία, αυτή θα ήταν η εξής: Επενδύστε στην Ελλάδα! Παρ' όλους τους επικριτές: Στην Ελλάδα προσφέρονται καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Οι ερωτήσεις τέθηκαν από τον κύριο Gerd Hohler.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ