Λιανικό Εμπόριο: Απέναντι σε μια τέλεια καταιγίδα

Λιανικό Εμπόριο: Απέναντι σε μια τέλεια καταιγίδα

Από τις αναγνώσεις των αποτελεσμάτων αλλά και τα ακούσματα των τηλεδιασκέψεων γίνεται αντιληπτό ότι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα περιέχει σοβαρές επιβαρύνσεις κόστους σε όλο το εύρος της παραγωγής αλλά και της διάθεσης στο χώρο της λιανικής. Η έως τώρα αίσθηση είναι ότι η χρήση μπορεί να τρέχει με καλύτερους ή οριακά αυξημένους τζίρους ανά περίπτωση (το πρώτο περυσινό τρίμηνο είχε μέσα περιορισμούς στο λιανικό εμπόριο φυσικών καταστημάτων λόγω πανδημίας), αλλά με δυσανάλογα αυξημένο κόστος λειτουργίας το οποίο πλέον δεν μπορεί να υποκατασταθεί ή να βρεθεί εύκολος τρόπος να μειωθεί: Ένας φούρνος για παράδειγμα παράγει με συγκεκριμένη κατανάλωση ρεύματος, η παρασκευή των τροφίμων προϋποθέτει ποσότητες από πρώτες ύλες που η έλλειψη τους δεν αλλοιώνει απλώς τη συνταγή αλλά παράγει ένα τελείως διαφορετικό σε ιδιότητες και ποιότητα προϊόν.

Η στιγμή που η ποιότητα θα θυσιαστεί στον βωμό των τιμών είναι κοντά αν δεν έχει περάσει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση εκτός από τις υψηλές τιμές θα κληθεί σύντομα να βιώσει μια ακόμα περιπέτεια: Την ύπαρξη αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης αγαθών που θα υποκαταστήσουν πιστοποιημένες πρακτικές και διαδικασίες. Το γεγονός ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται ελλείψεις ή μπαίνει πλαφόν σε τεμάχια αγορών είναι μια πρώτη ένδειξη - μερικές από αυτές σχετίζονταν και με τις ελλείψεις λόγω Ουκρανίας (αλεύρι, ηλιέλαιο).

Μια δεύτερη ένδειξη είναι η παύση ή ο περιορισμός των προσφορών (διπλές ή τριπλές συσκευασίες) ενώ έχουν παρατηρηθεί και αλλαγές στις συσκευασίες περιορίζοντας την ποσότητα των προϊόντων κρατώντας σταθερή την τιμή. Αυτές ήταν κάποιες εύκολες γραμμές άμυνας των επιχειρήσεων που όμως έχουν φτάσει στα όρια τους.

Μια άλλη δυσκολία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι ο ετεροχρονισμός στις ταμειακές ροές, ειδικά αν δεν υπάρχει ιδιόκτητο δίκτυο πωλήσεων. Προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους όρους πώλησης πολλές εταιρίες καταφεύγουν σε χρόνους εξόφλησης 4, 5 ή και 6 μηνών σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ τη στιγμή που η πληρωμή του ρεύματος ή των καυσίμων κίνησης δεν μπορεί να γίνει με εξάμηνη επιταγή. Το πρόβλημα ανακουφίζεται μερικώς με την προεξόφληση κάποιων απαιτήσεων από τις τράπεζες. Σε αυτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση θα κληθεί να θυσιάσει ένα μέρος από το καθαρό περιθώριο της, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της με χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Αν η εταιρία έχει δικούς της ταμειακούς πόρους η επίπτωση μπορεί να μην φανεί, θα επηρεάσει ωστόσο τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για επενδύσεις.

Η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο είναι εξαιρετικά δύσκολη και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κατά βάση μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρίες χωρίς ιδιαίτερη διαπραγματευτική ισχύ και μικρή δυνατότητα αποθεματοποιήσεων, η διάρκεια αυτής της συγκυρίας αποκτά δυσμενή χαρακτηριστικά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Λίπος ιδιαίτερο μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν υπάρχει, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της επιχείρησης και η αγωνία κάθε μέρα μεγαλώνει.