Λέιν (ΕΚΤ): Έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μείωση των επιτοκίων

Λέιν (ΕΚΤ): Έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μείωση των επιτοκίων

Ο Φίλιπ Λέιν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα, ενόψει της συνεδρίασης της 6ης Ιουνίου.

«Εκτός αν προκύψουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού», δήλωσε ο Λέιν στους FT σε συνέντευξή του.

Ο Λέιν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να χαλαρώνει και δεν θα «κολλήσει» πάνω από τον στόχο της τράπεζας, κάτι που «θα ήταν πολύ προβληματικό και πιθανώς αρκετά επώδυνο να εξαλειφθεί».

Τόνισε επίσης ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης φέτος θα αποφασιστεί με την αξιολόγηση των δεδομένων για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές και αναλογικό.

Η ΕΚΤ έχει σχεδόν υποσχεθεί να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις προσδοκίες τους για περαιτέρω μειώσεις μετά τα ισχυρότερα - από το αναμενόμενο - στοιχεία για τους μισθούς.

Η διαπραγματευόμενη αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρώς το α' τρίμηνο του 2024, ενισχύοντας την υπόθεση της επιφυλακτικότητας στη μείωση των επιτοκίων από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο, ο Λέιν δήλωσε ότι «η συνολική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι απαραίτητη».