Διοικητής Fed για επιτόκια: Δεν θα αυξηθούν αλλά αργεί ακόμα η μείωση
(AP Photo/Patrick Semansky, File)
(AP Photo/Patrick Semansky, File)

Διοικητής Fed για επιτόκια: Δεν θα αυξηθούν αλλά αργεί ακόμα η μείωση

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ, επικαλούμενος μια σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να υποχωρεί, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πιστεύει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να τον πείσουν ώστε να είναι υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων σύντομα.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει ποτέ να λένε ποτέ, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και πιστεύω ότι περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής είναι μάλλον περιττές», δήλωσε ο Γουόλερ, ο οποίος έχει γενικά «σκληρές» απόψεις το τελευταίο διάστημα, που σημαίνει ότι υποστηρίζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Τα σχόλια του Γουόλερ έγιναν σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για μια εμφάνιση ενώπιον του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσινγκτον.

Ο Γουόλερ επεσήμανε μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία, από την αποκλιμάκωση των λιανικών πωλήσεων έως το «πάγωμα» τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, για να υποδηλώσει ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Fed έχουν συμβάλει στην άμβλυνση μέρους της ζήτησης που είχε συμβάλει στα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Επιφυλακτικός για μείωση

«Η οικονομία φαίνεται τώρα να εξελίσσεται πιο κοντά σε αυτό που ανέμενε η Επιτροπή», δήλωσε ο Γουόλερ για να προσθέσει πως «παρ' όλα αυτά, ελλείψει σημαντικής εξασθένησης της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να δω αρκετούς ακόμη μήνες καλών στοιχείων για τον πληθωρισμό προτού αισθανθώ άνετα να υποστηρίξω μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».