Κυρίαρχος ο όμιλος Λάμψα στο Σύνταγμα με τρία ξενοδοχεία

Κυρίαρχος ο όμιλος Λάμψα στο Σύνταγμα με τρία ξενοδοχεία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κυρίαρχος καθίσταται ο ξενοδοχειακός όμιλος Λάμψα στο Σύνταγμα, καθώς πλέον θα διαχειρίζεται τρία ξενοδοχεία, δεδομένου ότι μετά το Μεγάλη Βρεταννία και το King George που πρόσφατα εξαγόρασε από τη Eurobank, εξασφάλισε και τη μακροχρόνια μίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου King's Palace.

Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή, στελέχη της Λάμψα επισήμαναν ότι ο Δεκέμβριος του 2017 είναι ο καλύτερος της τελευταίας 15ετίας για τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George, επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα αυτό που δείχνουν όλα τα στοιχεία. Ότι δηλαδή η Αθήνα «επιστρέφει» για τα καλά, και μάλιστα ως αυτόνομος προορισμός City Breek, με επισκέψεις Σαββατοκύριακου ή τριημέρου.

Τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου έχουν πληρότητες άνω του 60% στο φετινό Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας μια εξαιρετική χρονιά από κάθε άποψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος εργασιών των δύο κεντρικών ξενοδοχείων της Λάμψα σημείωσε αύξηση 20% το 2017.

Σ'' ό,τι αφορά το King's Palace, είναι ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας των πρώην εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, ο οποίος είχε προκηρύξει και το σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε στα 30 χρόνια, με δικαίωμα προτιμήσεως επί ίσοις όροις έναντι παντός τρίτου ενδιαφερομένου, που θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την μίσθωση του ακινήτου μετά τη λήξη της ως άνω διάρκειας.

Το ετήσιο μίσθωμα ορίσθηκε σε 1.200.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά ποσοστό ίσο με 25% επί της διαφοράς κύκλου εργασιών, σύμφωνα με την πρόταση του σχετικού Επιχειρησιακού Σχεδίου και του τελικώς αλλά και του κύκλου εργασιών που θα επιτυγχάνεται, ήτοι εφόσον ο ετήσιος τζίρος ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοέμβρη η Λάμψα εξαγόρασε από τη Eurobank και το ακίνητο που στεγάζει το ξενοδοχείο King George, έναντι 43 εκατ. ευρώ. To ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως προέβλεπε η εικοσαετής σύμβαση εκμίσθωσης που είχε συνάψει με ετήσιο μίσθωμα 700.000 ευρώ. Το ξενοδοχείο ήταν μισθωμένο από τον όμιλο Λάμψα από το 2013 και λειτουργούσε από κοινού – από πλευράς management – με το Μεγάλη Βρεταννία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Λάμψα οι ανωτέρω επενδύσεις (μισθώματα, αγορές, ανακατασκευή) θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί άνω τα 800 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Τα 43 εκατ. πήγαν στην αγορά του King George, περίπου 20 εκατ. θα είναι το κόστος ανακατασκευής του King's Palace, ενώ περίπου 15-17 εκατ. θα απαιτηθούν για έργα ανακαίνισης και προσθήκης δωματίων και σουιτών στο Μεγάλη Βρεταννία και στο King George.

Ποιο είναι το εκτόπισμα του κτηρίου

Το King's Palace είναι ένα 9όροφο κτήριο με συνολική επιφάνεια 13.244 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στη γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου 2, όπου για χρόνια λειτουργούσε 4στερο ξενοδοχείο, πριν από τη μετατροπή του σε γραφεία. Μέσα στην επόμενη διετία ο όμιλος θα δώσει βάρος στο νέο του ξενοδοχειακό στοίχημα, σε μια προσπάθεια να το καθιερώσει στο υψηλότερο επίπεδο, όπως αρμόζει τη Λάμψα.

Το κόστος ανακαίνισης και μετατροπής σε 4άστερο ξενοδοχείο θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου δύο χρόνια. Το consept θα είναι η προσιτή πολυτέλεια με μοντέρνα και πιο minimal στοιχεία, με στόχο την προσέλκυση πρωτίστως νεανικών κοινών, ενώ θα περιλαμβάνει 175-195 δωμάτια και σουίτες.

Λάμψα: Με ιστορία από το 1878!

Η εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε, συμφερόντων (εδώ και περίπου 15 χρόνια) του ομίλου Λασκαρίδη, έχει... τεράστια ιστορία, σχεδόν ενάμιση αιώνα πίσω! Πριν από 139 χρόνια, το 1878 ο Στάθης Λάμψας, ένας γνωστός σεφ του Παρισιού αποφασίζει να ανοίξει μαζί με τον Σάββα Κέντρο ένα μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο που θα ξεχωρίζει για τη μεγαλοπρέπειά του σ'' όλα τα επίπεδα στο κέντρο της Αθήνας.

Στην αρχή το «Μεγάλη Βρεταννία» στεγάστηκε σ' ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά της πόλης των Αθηνών – δημιούργημα του φημισμένου Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, ενώ στο σημερινή εμβληματικό κτήριο μεταφέρθηκε το 1885 όταν οι Λάμψας και Κέντρος, αποφασίζουν να αγοράσουν το μέγαρο.

Έτσι ξεκίνησε το «Μεγάλη Βρεταννία» το οποία αυτόν τον ενάμιση αιώνα εξελίχθηκε σε έμβλημα της πόλης, ενώ για δεκαετίες από τη δημιουργία του ήταν το πιο φημισμένο ξενοδοχείο της ΝΑ Ευρώπης και της εγγύς Ανατολής! Η εταιρεία Λάμψα, πήρε πιο επίσημη μορφή το 1919, ενώ το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το πέρασε στις 12 Μαρτίου του μακρινού 1947.

Εκτός από τα ξενοδοχεία στο Σύνταγμα, ο όμιλος διαθέτει (κατά 50%) και το Sheraton στη Ρόδο, το Hyatt Regency και το Mercure Excelsior στο Βελιγράδι.