Κίνα: Βουτιά 7,5% στις εξαγωγές τον Μάιο
Shutterstock
Shutterstock

Κίνα: Βουτιά 7,5% στις εξαγωγές τον Μάιο

Απροσδόκητη κάμψη της τάξης του 7,5% εμφάνισαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάιο, σε ετήσια βάση, στα 283,5 δισ. δολάρια, έχοντας καταγράψει τον Απρίλιο αύξηση 8,5%. 

Πρόκειται για την πρώτη πτώση σε σχέση με τον Φεβρουάριο και για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε ετήσια βάση εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ η αγορά ανέμενε συρρίκνωση μόλις κατά 0,4%.

Η πτώση ήταν τόσο απότομη που ο όγκος των εξαγωγών έφτασε κάτω από τα επίπεδα της αρχής του έτους, αφού ληφθούν υπόψη η εποχικότητα και οι αλλαγές στις τιμές εξαγωγών, δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής του τμήματος China Economics της Capital Economics.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια ζήτηση δεν επαρκεί για μια βιώσιμη διατήρηση των όγκων των κινεζικών αποστολών αγαθών, σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού διεθνώς - και άρα μείωσης της αγοραστικής δύναμης, ειδικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η Κίνα δεν θα είναι σε θέση να βασιστεί στο εμπόριο για να δώσει ώθηση στην οικονομία της για "άλλους έξι μήνες, σίγουρα", σχολιάζουν αναλυτές, σημειώνοντας ότι η χαμηλή ζήτηση στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός - και τα επιτόκια - παραμένουν υψηλά, αποτελεί τροχοπέδη.

Διαβάστε ακόμα:

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Πτώση 1,82% για ΝΙΚΚΕI