Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας: Η χώρα είναι πολύ πιο ευπαθής απ' ό,τι 10 χρόνια πριν

Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας: Η χώρα είναι πολύ πιο ευπαθής απ' ό,τι 10 χρόνια πριν

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε σήμερα την νέα κυβέρνηση της χώρας να είναι προσεκτική με τα δημόσια οικονομικά προκειμένου να αποφύγει να δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο δήλωσε σε τραπεζίτες στη Ρώμη ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ιταλίας έχει εξασθενίσει και ότι εάν υπάρξει νέα οικονομική κρίση, η χώρα είναι τώρα «πολύ πιο ευπαθής απ' ό,τι ήμασταν πριν από 10 χρόνια».

Ο κυβερνών συνασπισμός του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας σχεδιάζει σαρωτικές μειώσεις φόρων και υψηλότερες δαπάνες πρόνοιας, αλλά ο Βίσκο δήλωσε ότι η αναταραχή στην αγορά και το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας συνηγορούν προς μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση.

«Χρειάζεται σωφροσύνη και διορατικότητα για να αποφευχθούν οι εντάσεις (στην αγορά) και να μην μείνουν οι Ιταλοί με υψηλότερο χρέος και χαμηλότερο εισόδημα στο μέλλον», δήλωσε.

Πρόεδρος Τραπεζικής Ένωσης Ιταλίας: Να μην παρασυρθεί η χώρα από έναν μεσογειακό εθνικισμό   

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Τραπεζικής Ένωσης Ιταλίας Αντόνιο Πατουέλι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική γραμμή της νέας ιταλικής κυβέρνησης .

Πιο αναλυτικά, ο Πατουέλι υπογράμμισε ότι «η χώρα πρέπει να επιλέξει περισσότερη Ευρώπη, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να παρασυρθεί από το ρεύμα ενός μεσογειακού εθνικισμού που μοιάζει πολύ με εκείνους της Λατινικής Αμερικής». Σύμφωνα με τον Πατουέλι «η στρατηγική επιλογή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με «μεγαλύτερη καταβολή προσπαθειών στο πλαίσιο των κοινών ευθυνών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τραπεζικής Ένωσης Ιταλίας εκτιμά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανανέωση και μια νέα αρχή», διότι το ζητούμενο είναι «μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης». Τέλος, ο Αντόνιο Πατουέλι κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι αρχές και οι κανόνες της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης αγοράς, η οποία πρέπει να είναι ανταγωνιστική και ρυθμιζόμενη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP