Α. και Δ. Καλλιτσάντσης: Αν η πλευρά Μπόμπολα νοιάζεται για την Ελλάκτωρ να αποφύγει τους τακτικισμούς

Α. και Δ. Καλλιτσάντσης: Αν η πλευρά Μπόμπολα νοιάζεται για την Ελλάκτωρ να αποφύγει τους τακτικισμούς

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σαφή μηνύματα προς τους κ.κ. Μπόμπολα-Κούτρα να σεβαστούν την μεθαυριανή ψήφο των μετόχων της Ελλάκτωρ και να αποφύγουν τους όποιους τακτικισμούς, ακόμη και αν διακρίνουν ότι το αποτέλεσμα δεν τους ευνοεί, απευθύνει τις τελευταίες ημέρες η πλευρά Καλλιτσάντση.

Σαρανταοκτώ ώρες πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση της εταιρείας την Τετάρτη -η οποία θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της εταιρείας- και καθώς η μάχη έχει μπει στην τελική ευθεία, οι αδελφοί Καλλιτσάντση στέλνουν μήνυμα προς την άλλη πλευρά ότι «αν νοιάζονται για την Ελλάκτωρ ας φροντίσουν η Γ.Σ. να ολοκληρωθεί». 

«Ελπίζω οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας να σταθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουν ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη διαδικασία, αποφεύγοντας τακτικισμούς και έκτροπα, ακόμα κι αν διακρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν θα τους ευνοεί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε κυριακάτική του συνέντευξη ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης.

Στο ίδιο μήκος και ο Δ. Καλλιτσάντσης, που σε άλλη συνέντευξη, έστειλε με νόημα το μήνυμα, ότι «την Τετάρτη οι μέτοχοι θα μιλήσουν με την ψήφο τους, η απάντηση τους θα είναι εκκωφαντική, και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».

Σε κάθε περίπτωση, και στο παρά πέντε της κρίσιμης μάχης, η κεντρική ιδέα συμπυκνώνεται στη φράση ότι την Τετάρτη η εταιρεία πρέπει να γυρίσει σελίδα, και πως αυτή η νέα αρχή είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή απ'' όλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στις συνεντεύξεις τους πάντως η πλευρά Καλλιτσάνση, κάνει εκτενή αναφορά στις βασικές αιτίες για την σημερινή κακοδαιμονία της Ελλάκτωρ, στην ανάγκη επαναχάραξης στρατηγικής, αλλά και στα όσα προηγήθηκαν της διένεξης, όπως η συμφωνία κυρίων των τεσσάρων βασικών μετόχων από το φθινόπωρο του 2017, ότι ακριβώς επειδή η συνύπαρξη τους καθίστατο αδύνατη, όποια από τις δύο πλευρές κατάφερνε να βρει πρώτη τα χρήματα, θα εξαγόραζε το μερίδιο της άλλης, με τίμημα 2 ευρώ /μετοχή.

«Υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις μας, όπως υποτίμησαν και την αποφασιστικότητά μας, όπως υποτιμούν και την επείγουσα αλλαγή που χρειάζεται ο όμιλος, εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε την υποτίμηση της Ελλάκτωρ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Καλλιτσάντσης. Σε αντίστοιχο τόνο, και παρ' ότι η πλευρά Καλλιτσάντση είχε φέρει δύο φορές λεφτά στο τραπέζι, όπως θυμίζει ο Αν. Καλλιτσάντσης, «οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας ούτε χρήματα βρήκαν, ούτε τη συμφωνία τήρησαν να μας πουλήσουν το μερίδιό τους». Και προσθέτει ότι αν η άλλη πλευρά ήθελε πραγματικά, και το χρόνο είχε, και τα μέσα, για να αποφύγει η Ελλάκτωρ όσα ακολούθησαν.

Σωρευτικά μέχρι σήμερα η πλευρά Καλλιτσάντση έχει δαπανήσει 46 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό της στην Ελλάκτωρ, το οποίο φτάνει σήμερα στο 27%, έναντι μόλις 11,8% που έλεγχε στις 13 Ιουνίου, όταν και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Change4Ellaktor. Έκτοτε ακολούθησαν οι εξαγορές των ποσοστών των funds Amber και Horizon, με αποτέλεσμα η πλευρά Καλλιτσάντση να κατέχει πλέον το 27%, έναντι 20% της πλευράς Μπόμπολα- Κούτρα. «Δεν μπορείς να ζητάς από τους μετόχους να σε εμπιστευτούν, να πιστέψουν στην ομάδα σου, στην πρότασή σου και στις προοπτικές της Ελλάκτωρ, κι εσύ ο ίδιος να μην επενδύεις στην εταιρεία», λέει χαρακτηριστικά.

Εξηγεί γιατί η προτεινόμενη νέα διοικητική ομάδα, έχει τα εχέγγυα και την εμπειρία για να οδηγήσει την εταιρεία στη νέα εποχή, ενώ σημειώνει με νόημα, τις αντικαταστάσεις μελών του Δ.Σ. στις οποίες προχώρησε από τις 13 Ιουνίου έως σήμερα, η πλευρά Μπόμπολα, δείγμα ακριβώς της ανεπάρκειας του έως τότε Δ.Σ..

Στο επίκεντρο φυσικά της πρότασης Change4Ellaktor βρίσκεται η αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων και προτεραιοτήτων του ομίλου. Στον τομέα των κατασκευών, όπως εξηγεί ο κ Καλλιτσάντσης, με την κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα να συρρικνώνεται και την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ να είναι ζημιογόνα λόγω των συστημικών αδυναμιών που έχει η εταιρεία στο εξωτερικό - είτε είναι αυτό στη Μέση Ανατολή, είτε στα Βαλκάνια- πρέπει να βρεθεί αντίβαρο προκειμένου να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων ανέπαφο. «Εμείς κρίνουμε ρεαλιστικό ένα τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ από την κατασκευή με περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας 3,5%-5%. Παράλληλα, προτείνουμε την αναδιοργάνωση της ΑΚΤΩΡ ώστε να καταστεί κερδοφόρος στο εξωτερικό και στο ενδιάμεσο την αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζουν οι παραχωρήσεις, τα αιολικά και η διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να καλυφθεί η δεδομένη υποχώρηση του τζίρου στην κατασκευή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κοινή συνισταμένη του σχεδίου Καλλιτσάντση είναι ότι η ανάπτυξη του κλάδου των αιολικών, με όχημα την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Στη λογική ότι πρόκειται για μια εταιρεία που μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στον όμιλο, επομένως οποιαδήποτε απόπειρα να πουληθεί τώρα, είναι απλώς ξεπούλημα, όταν σε 3 χρόνια από σήμερα, αυτή θα αποτιμάται σημαντικά υψηλότερα. Η πλευρά Καλλιτσάντση μάλιστα κάνει ειδική μνεία και στο νέο καθεστώς διαγωνισμών που έχει καθιερωθεί στο χώρο των ΑΠΕ. «Αντίθετα με την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες ως απειλή, αντιθέτως πιστεύουμε πως μία εταιρεία με ισχυρά θεμελιώδη, όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, μπορεί να διακριθεί εντός ενός διαφανούς ανταγωνιστικού ρυθμιστικού πλαισίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αν. Καλλιτσάντσης.