ΗΠΑ: Δικαίωση Google στην υπόθεση κατά της Oracle για τα πνευματικά δικαιώματα

ΗΠΑ: Δικαίωση Google στην υπόθεση κατά της Oracle για τα πνευματικά δικαιώματα

Σε μια υπόθεση η οποία θεωρούνταν για πολλούς λόγους μία από τις σημαντικότερες στο χώρο της τεχνολογίας και των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Google δεν παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως ισχυρίζονταν η Oracle Corp.

Ο ανώτατος δικαστής Στέφεν Μπρεγιερ ο οποίος τάχθηκε με την πλειοψηφία των συναδέλφων του (6-2) υποστήριξε ότι η χρήση του κώδικα από την Google προστατεύεται από την ορθή χρήση, σημειώνοντας ότι "Στο βαθμό που η Google χρησιμοποίησε τμήματα του Sun Java API για να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα, η χρήση του ήταν σύμφωνη με αυτή δημιουργική καινοτομία που είναι ο βασικός συνταγματικός στόχος των ίδιων των πνευματικών δικαιωμάτων"

H υπόθεση χρονολογείται από το 2010, όταν η Oracle αγόρασε τη Sun Microsystems, δημιουργό της Java. Μετά την απόκτηση, οι νέοι ιδιοκτήτες της Java μήνυσαν την Google, ζητώντας 8,8 δισ. δολάρια, για τη χρήση της Java στο Android και άλλα 475 εκατ. δολάρια για την πιθανή απώλεια εσόδων.

Η Oracle κατηγόρησε την Google ότι αντέγραψε μέρος κώδικα της Java χωρίς να λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση. Από τη μεριά της η Google παραδέχεται ουσιαστικά ότι έχει αντιγράψει κώδικα της Java αλλά αρνείται ότι χρειάζεται άδεια για αυτό με το σκεπτικό ότι το Android δεν απαιτεί άδεια.

Εκείνη την εποχή, η Google υποστήριξε ότι τα APIs είναι πολύ θεμελιώδη για τον προγραμματισμό, ώστε να προστατεύονται τα πνευματικά τους δικαιώματα και ότι η Oracle “προσπαθεί να βγάλει χρήματα, αλλάζοντας τους κανόνες ανάπτυξης λογισμικού”. Στο απλούστερό του, ένα API ορίζει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς ένα πρόγραμμα αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή και το υποκείμενο υλικό.

H Oracle πιστοποίησε τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java ως εμπορικό προϊόν, αλλά η Google υποστήριξε ότι η εφαρμογή των εν λόγω 37 API ενέπιπτε στην κατηγορία προϊόντων για δίκαιη χρήση, διότι μετέτρεψε τα κομμάτια της Java για να τα χρησιμοποιήσει σε ένα μοναδικό προϊόν, την πλατφόρμα Android. 

Σε πρώτο βαθμό το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε αποφασίσει ότι η Oracle δεν μπορούσε να διεκδικήσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων σε τμήματα της Java, ωστόσο στη συνέχεια απόφαση του Εφετείου της Ουάσιγκτον ήρθε να ανατρέψει την υπόθεση υπέρ της Google. 

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Electronic Frontier Foundation, το οποίο υποστηρίζει ότι οι κανόνες του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που υπονομεύει την καινοτομία.