ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο - Άνοδος σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο - Άνοδος σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και κατασκευές

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω της ανόδου σε βιομηχανία, κατασκευές και λιανικό εμπόριο, αλλά και μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφει το ΙΟΒΕ στο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία».

Το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» είναι εμπλουτισμένο με βραχυχρόνιους δείκτες και τάσεις της βιομηχανίας, καθώς και βασικούς επιλεγμένους δείκτες της ευρύτερης ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να επιτρέπεται η σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία ως προς τη μηνιαία εξέλιξή τους και να παρέχεται μια εικόνα των βασικών τάσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα του Δελτίου είναι τα εξής:

Άνοδος του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024, κατά 2,1%, από 1,3% στο δ’ τρίμηνο του 2023. Αύξηση στο α’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,5%).

Μείωση των εξαγωγών 5,7% το α’ τρίμ. του 2024, από υποχώρηση εξαγωγών αγαθών (-8,8%) και άνοδο εξαγωγών υπηρεσιών (1,5%).

Εξασθένιση της ανεργίας τον Απρίλιο (y-o-y), στο 10,9% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, λόγω της ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο. Μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Άνοδος των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μον.).

Αύξηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Άνοδος 10,8% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 2,0% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 10,3% (y-o-y).

Νέα μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 21,4% τον Μάρτιο (y-o-y). Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισεκ., από €3,3 δισεκ. ένα έτος πριν.

Ήπια άνοδος της απασχόλησης στη Βιομηχανία το α’ τρίμ. του 2024, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,8%, y-o-y). Από το Ειδικό Θέμα «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το α΄ τρίμηνο του 2024»: Οριακή άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 0,1% το α΄ τριμ. 2024 στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,2% στην ΕΕ27.

Σε τρέχουσες τιμές, αύξηση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 1,5% την ίδια περίοδο, από αύξηση 8,4% ένα έτος πριν. Υποχώρηση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, κατά 3,1% σε συνέχεια ανόδου 12,5% ένα έτος πριν.

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ