Στο στόχαστρο 600.000 «μαύρα» οχήματα: Το νέο ψηφιακό μάτι του κράτους και τα πρόστιμα
Shutterstock
Shutterstock

Στο στόχαστρο 600.000 «μαύρα» οχήματα: Το νέο ψηφιακό μάτι του κράτους και τα πρόστιμα

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν για τα... καλά τα ανασφάλιστα οχήματα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στο - «κρυφτοκυνηγητό» που παίζουν 600.000 ιδιοκτήτες «μαύρων» οχημάτων στους δρόμους της χώρας.

Το νέο καθεστώς επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί διαχρονικά στην καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας τη νομιμότητα και κατ’ επέκταση τον κρατικό…κορβανά. Κι αυτό, διότι εφόσον το ψηφιακό σύστημα «τσιμπήσει» τους αδιάφορους ιδιοκτήτες να έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση θα ακολουθεί ένα «μπαράζ» προστίμων που θα φτάνει μέχρι και το ποσό των 1.000 ευρώ.  

Το νέο ψηφιακό σύστημα θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των ιδιοκτητών, αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων και οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από τη ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται γρήγορα και εύκολα όσοι κουβαλούν στις «πλάτες» τους παραβάσεις, αναφορικά με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν για την κυκλοφορία των οχημάτων τους.  

Έρχονται «καμπάνες» έως 1.000 ευρώ για τα «μαύρα» οχήματα

Οι «καμπάνες» για τα «μαύρα» οχήματα, αυτά δηλαδή που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια προκαλώντας αρκετές φορές εντάσεις και προβλήματα στους δρόμους των πόλεων, θα κυμαίνονται από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, ενώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης θα φτάνουν και τα 1.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες των επιβατηγών και άλλων οχημάτων κάθε φύσης που επιλέγουν την «άναρχη» και χωρίς κανόνες μετακίνηση θα κληθούν, επίσης, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Σε περίπτωση δε που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου η οποία εξετάζεται εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.