Ηχηρό μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα: Οι αγορές θα είναι αμείλικτες σε τυχόν αθέτηση των συμφωνιών

Ηχηρό μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα: Οι αγορές θα είναι αμείλικτες σε τυχόν αθέτηση των συμφωνιών

Του Θανάση Παπαδή

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση και αυτό τρομάζει τους δανειστές, αλλά και τις αγορές ενόψει της 21ης Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία, ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα. Σε κάθε τους ευκαιρία φροντίζουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και οι υποχρεώσεις της. Φροντίζουν μάλιστα να δηλώνουν όχι και σε ιδιαίτερα κομψούς τόνους, ότι τυχόν αθέτηση των συμφωνιών θα σημάνει αυτόματα και την αρνητική ψήφο των αγορών σε μία περίοδο που την έχει ανάγκη όσο τίποτε.

Η ρητορική των ξένων μόνο τυχαία δεν είναι. Στην κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και τους 100 σχεδόν νεκρούς, αρχίζει να διακινείται εντέχνως το σενάριο που θέλει την αναβολή της μείωσης των συντάξεων για ένα 6μηνο ή για ένα χρόνο. Τα σενάρια αυτά έχουν έρθει εις γνώση των δανειστών οι οποίοι, χθες μέσω του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, φρόντισαν για μία ακόμη φορά να βάλουν φρένο σε αυτά.

«Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και να ακολουθήσει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να δημιουργηθεί μια ισχυρή οικονομία, ικανή να επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός γενικός διευθυντής του ESM.

Η δήλωση του Ρέγκλινγκ, η οποία δεν χωράει παρερμηνείες, συνεπάγεται πως η Ευρωζώνη δεν συζητά τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και τη μη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, σενάρια που κυβερνητικοί βουλευτές αφήνουν ακόμη και σήμερα ανοικτά.

Χθες, με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε σαφή προειδοποίηση πως Ευρωπαίοι και αγορές δεν θα δείξουν ανοχή σε κρούσματα απειθαρχίας.

AP Photo/Petros Giannakouris