Του Γιώργου Φιντικάκη
Τα ονόματα από τον επιχειρηματικό χώρο που θα συνοδεύσουν τον Emmanuel Macron είναι "ηχηρά". Μιλάμε για επιχειρήσεις όπως η φαρμακευτική Sanofi, ο τεχνικός όμιλος Vinci, η εταιρεία κατασκευής συρμών και μέσων μαζικής τροχιάς Alsthom, η πετρελαική Total και ο τραπεζικός όμιλος BPCE.
"Ηχηρά" είναι και τα ονόματα των Ελλήνων επιχειρηματιών που πρόκειται να συναντηθούν με τους Γάλλους CEOs στο οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα. Εκπροσωπούν το "ανφάν γκατέ" της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού πρόκειται για όλους τους ενεργειακούς ομίλους ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζο, τις κατασκευαστικές ΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, Αρχιρόδον, την Aegean Airlines, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, τον Παπαστράτο, την Creta Farms, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, κ.ά.
Μεγάλες λοιπόν συναντήσεις, ίσον και μεγάλες προσδοκίες. ''Η να κρατάμε καλύτερα μικρό καλάθι; Η εμπειρία συνηγορεί υπέρ του δεύτερου. Ακόμη και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο, κυβέρνηση και επιχειρηματίες κάνουν ένα αγώνα δρόμου για να πλαισιώνουν την επίσκεψη Macron με σημαντικές συμφωνίες, πάντα όταν πρόκειται για επισκέψεις ξένων ηγετών καλό είναι να κρατά κανείς τον πήχη χαμηλά. Αν οι όποιες διεργασίες μετουσιωθούν σε ηχηρά επιχειρηματικά ντιλς, ασφαλώς και θα είναι καλό για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Αν ωστόσο δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες, θα έχουμε καταφέρει για μια ακόμη φορά να περάσουμε κάτω από τον πήχη που εμείς οι ίδιοι βάλαμε ψηλά.
Το 2013 ο Francois Hollande είχε τάξει στον Σαμαρά πρόθυμους επενδυτές για δέκα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά σχέδια, μοιράζοντας υποσχετικές για τα δισεκατομμύρια που επρόκειται να πέσουν στην χώρα. Το ελαφρυντικό για την τότε κυβέρνηση ήταν ότι η οικονομία ακόμη παρέπαιε, και το φάντασμα του Grexit ήταν πανταχού παρών.
Το Οκτώβριο του 2015, δύο μήνες μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση Τσίπρα, του 3ου μνημονίου, ο Hollande ξαναβρέθηκε στην Αθήνα. Μαζί του, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, αρκετές από τις οποίες βρίσκουμε και στην τωρινή λίστα Macron. Στην επίσκεψη του, πέραν των πολιτικών της παραμέτρων, είχαν επίσης επενδυθεί προσδοκίες για συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Ως συνήθως υπερβολικές.
Τότε μάλιστα αποδείχθηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε αρκούντως προετοιμαστεί ώστε να προτείνει συγκεκριμένες επενδύσεις, έγιναν ελάχιστες διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις, και η επίσκεψη εξαντλήθηκε στα παραδοσιακά μνημόνια συνεργασίας που συνοδεύουν τις επισκέψεις ξένων ηγετών.
Η αλήθεια είναι πως η επίσκεψη Macron γίνεται σε καλύτερες συνθήκες από εκείνη του 2015. Επίσης υπάρχει η αίσθηση πως καλύτερη είναι και η προετοιμασία της. Οι πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το Liberal και στις οποίες έχει αναφερθεί ήδη, κάνουν λόγο για μια σειρά από deals που βρίσκονται στα σκαριά, με σκοπό να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η ελληνο-γαλλική "συμμαχία" αποκτά οικονομική ουσία, σε τομείς πέραν της στήριξης στα δημοσιονομικά και στο χρέος.
Ακούγεται για επαφές που αφορούν στην εξαγορά μεριδίου μεγάλης ελληνικής εταιρείας, για επαφές στον τραπεζικό τομέα με αντικείμενο την απόκτηση της Τράπεζας Αττικής, αλλά και για το διαχρονικό γαλλικό ενδιαφέρον από τις εταιρείες Suez, (και Saur) για τις ΕΥΔΑΠ, και ΕΥΑΘ. Ειδικά για την ΕΥΔΑΠ άλλες πληροφορίες μιλούν για συνεργασίες στην από κοινού διεκδίκηση έργων, και άλλες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ήδη γίνει αποδέκτης επίμονου ενδιαφέροντος των Γάλλων στο παρασκήνιο για εξαγορά μετοχικού ποσοστού στην εταιρεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι γαλλική εταιρεία εκείνη που θα "μπει" στα νερά της Αθήνας και θα αναλάβει μελλοντικά πιθανόν ακόμη και το μάνατζμεντ μαζί με το προς πώληση 11% που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα είναι πολιτικά ευαίσθητο, γι' αυτό και το αφήγημα που θα επικαλεσθεί σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί από το 2014 κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, διασφαλίζοντας την διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου από το Δημόσιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η πώληση του 11% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αλλάζει επί της ουσίας κάτι, πολλώ δε μάλλον όταν το υπόλοιπο 50% του Δημοσίου μεταβιβάζεται στο υπερ-Ταμείο.
Πέραν των παραπάνω, πληροφορίες που είναι σε γνώση της ελληνικής πλευράς, μεταφέρουν το δεδομένο ενδιαφέρον μεγάλων γαλλικών ομίλων για νέες δουλειές, όπως η προμήθεια συρμών του τράμ από τον όμιλο VINCI, η προμήθεια βαγονιών του μετρό από την ALSTHOM (σσ: συμμετέχει ήδη στο σχετικό διαγωνισμό) για την Γραμμή 4 του Μετρό, καθώς και η προμήθεια αεροσκαφών από την Aerospace Valley.
Να επισημανθεί ωστόσο και μια "ηχηρή" γαλλική απουσία από την μέχρι τώρα τουλάχιστον λίστα, αυτή της ενεργειακής EDF. Η κυβέρνηση θα ήθελε πολύ να δώσει γαλλικό χρώμα στο market test του Οκτωβρίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι Γάλλοι ωστόσο της έχουν κατ'' επανάληψη διαμηνύσει ότι έχουν πάψει να επενδύουν στον άνθρακα. Η απουσία της από την αποστολή Macron, το επιβεβαιώνει.
Ποιοί έρχονται
Προς το παρόν η λίστα με τις εταιρείες, εκπροσώποι των οποίων θα συνοδεύουν τον πρόεδρο Μακρόν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, διαμορφώνεται ως εξής :
1 Adrien Aumont - Συνιδρυτής της εταιρείας KISSKISSBANKBANK (εταιρεία χρηματοδότησης media, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και μουσικής)
2 Hennir Boyer - Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου ROULLIER (λιπάσματα)
3 Louis-Roch Burgard - Εκτελεστικός πρόεδρος της SAUR (δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης)
4 Nicolas Cappelaere - Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής των Εργαστηρίων INELDEA (καλλυντικά)
5 Jean-Louis Chaussade - Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της SUEZ Environnement (ύδρευση)
6 Emmanuel Commault - Γεν. Δ/ντής της COOPERL (βιομηχανία τροφίμων, επεξεργασίας χοιρινού κρέατος).
7 Nicolas Dufourcq - Γενικός Δ/ντής της BPI (αναπτυξιακή τράπεζα Γαλλίας)
8 Jean-Marie Lefevre - Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της BIOCODEX (Φάρμακα)
9 Guillaume Leroy - Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της SANOFI (φάρμακα)
10 Pierre Mestre - Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της ORCHESTRA (παιδικό ένδυμα)
11 Nicolas Notebaert - Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της VINCI (κατασκευές-υποδομές)
12 Agnes Paillard - Πρόεδρος της Aerospace Valley (κατασκευάζει αεροσκάφη, αεροδιαστημική)
13 Francois Perol - Πρόεδρος του ομίλου BPCE (2ος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Γαλλίας)
14 Henri Poupart-Lafarge - Γενικός Δ/ντής της ALSTHOM (μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα, μηχανολογικά)
15 Patrick Pouyanne - Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής της TOTAL (πετρελαική)
Φωτογραφία αρχείου SOOC