Η «πραγματική θεραπεία» για τον πληθωρισμό έχει αγνοηθεί
Shutterstock
Shutterstock

Η «πραγματική θεραπεία» για τον πληθωρισμό έχει αγνοηθεί

Εστιάζοντας στην αύξηση των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν παραβλέψει τη σημασία των σταθερών νομισμάτων, δήλωσε ο  Στιβ Φορμπς, πρόεδρος του ομίλου Forbes Media.

«Κανένας κεντρικός τραπεζίτης σήμερα - σχεδόν κανένας - δεν μιλά για σταθερά νομίσματα. Υποστηρίζουν ότι μέσω της ύφεσης θα καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε το Φορμπς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διευθυνόντων Συμβούλων που διοργάνωσε ο όμιλος Forbes στη Σιγκαπούρη χθες Δευτέρα.

Ο Φορμπς, Ρεπουμπλικανός που έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος δύο φορές υποσχόμενος σταθερό φόρο εισοδήματος, ανέφερε ότι πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί έχουν κολλήσει σε τυπικό «δόγμα» ή νοοτροπία αντιμετώπισης του πληθωρισμού με αύξηση των επιτοκίων και έχουν αποτύχει να κοιτάξουν πέρα ​​από αυτό, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης των νομισμάτων.

«Η πραγματική θεραπεία»

Ο Φορμπς αναφέρθηκε στο παράδειγμα της δεκαετίας του 1980: Τότε ο πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, αντιμετώπισε τον πληθωρισμό με δραματική αύξηση των επιτοκίων άνω του 20%, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν σταθεροποίησε την οικονομία και αύξησε την παραγωγή μειώνοντας τους φόρους και εισάγοντας πολιτικές απορρύθμισης.

Η κυβέρνηση Ρίγκαν συντόνισε επίσης παγκόσμιες προσπάθειες για πώληση δολαρίων και αγορά άλλων νομισμάτων.

«Σήμερα, δυστυχώς, όχι μόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν βάζει εμπόδια για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς, αλλά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι πρέπει να αυξήσετε τις πιέσεις στην οικονομία για να μειώσετε τον πληθωρισμό», είπε, αμφισβητώντας την ιδέα ότι η ύφεση είναι η μόνη λύση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Δεν χρειάζεται «φτωχοποίηση»

«Το κάνουν αυξάνοντας τεχνητά τα επιτόκια. Έτσι έχουν λιγότερους απασχολούμενους… δεν είναι η πραγματική θεραπεία», είπε.

«Η πραγματική θεραπεία είναι η σταθεροποίηση του νομίσματος. Δεν χρειάζεται να κάνεις τους ανθρώπους φτωχούς για να νικήσεις τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Οι συναλλαγματικές ανισορροπίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις οικονομίες. Ένα υψηλότερο δολάριο ΗΠΑ σημαίνει ακριβότερες εξαγωγές, ενώ τα ασθενέστερα νομίσματα θα μπορούσαν να σημαίνουν προβλήματα όπως τα χαμηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα.

Σύνδεση δολαρίου με τον χρυσό

Ο Φορμπς πρότεινε τη χρήση χρυσού για τη σταθεροποίηση των νομισμάτων - για παράδειγμα, τη σύνδεση του δολαρίου ΗΠΑ με τον χρυσό, ώστε το δολάριο να έχει σταθερή αξία.

«Ο χρυσός διατηρεί την εγγενή του αξία καλύτερα από οτιδήποτε άλλο στη γη… ο χρυσός δεν είναι τέλειος ως σταθερή αξία, αλλά είναι καλύτερος από οτιδήποτε έχουμε βρει εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια», είπε.

«Με ασταθή νομίσματα έχετε λιγότερο παραγωγικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις, κάτι που είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Φορμπς υπογράμμισε ότι μετά την εισαγωγή του κανόνα χρυσού του Μπρέτον Γουντς στη δεκαετία του 1940 - σύμφωνα με τον οποίο το δολάριο ΗΠΑ ήταν σταθερό στο χρυσό και άλλα νομίσματα ήταν σταθερά στο δολάριο - οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλότεροι.

Ωστόσο, το σύστημα του Μπρέτον Γουντς κατέρρευσε τη δεκαετία του 1970.