Η μεγάλη ευκαιρία του Σχεδίου Ανάκαμψης για επενδύσεις στο real estate

Η μεγάλη ευκαιρία του Σχεδίου Ανάκαμψης για επενδύσεις στο real estate

Η πανδημία του κορονοϊού «πάγωσε» το real estate στη χώρα μας, το οποίο μετά από μία δεκαετή είχε ξεκινήσει να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης. Οι επενδύσεις ήρθαν σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι αγοροπωλησίες ακινήτων ήταν μετρημένες. Ωστόσο, στο τέλος της πανδημικής κρίσης όλα δείχνουν πως ο κλάδος του real estate επιστρέφει με το ενδιαφέρον των εταιρειών να είναι έντονο πλέον στα logistics και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Ένας σημαντικός λόγος είναι η ανάπτυξη του e-commerce, μια τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το λιανεμπόριο να στρέφεται στα κέντρα διανομής.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του real estate διαδραματίζει και το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».

Οι στρατηγικές αναπλάσεις στον Ελαιώνα, στη Δυτική Αθήνα, στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις εκτός από τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, αποτελούν πόλο έλξης επενδυτών. «Η αναθέρμανση της κατασκευαστικής αγοράς είναι δεδομένη τα επόμενα χρόνια με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να αποτελούν καταλύτη ανάπτυξης του κλάδου. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός πως οι περιοχές πέριξ των αναπλάσεων θα δημιουργήσουν άνοδο στις τιμές όχι μόνο των κατοικιών, αλλά και των επαγγελματικών ακινήτων που βρίσκονται κοντά στα έργα» αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά την αγορά real estate στη χώρα μας.  Έτσι λοιπόν η πρώτη «μάχη» που αναμένεται να δοθεί από τις εταιρείες του κλάδου έχει ως αντικείμενο την απόκτηση ακινήτων που ευνοούνται από τις σχεδιασμένες αναβαθμίσεις των αστικών κέντρων. 

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος που τα βλέμματα των Α.Ε.Ε.Α.Π, που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση κτηρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,731 δισ. ευρώ. Έτσι λοιπόν οι μεγάλοι παίχτες του κλάδου τηρούν στάση αναμονής για την εξειδίκευση των προϋποθέσεων ένταξης των εταιρειών αυτών στις αναβαθμίσεις.

«Εφόσον εξειδικευτούν τα μέτρα για αναδιαμόρφωση και εκσυγχρονισμό επαγγελματικών κτηριακών εγκαταστάσεων και οι A.E.E.A.Π ανήκουν στους επιλέξιμους επενδυτές, τότε η εταιρεία θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες προκειμένου να αναβαθμίσει τα ακίνητα σε βιοκλιματικά», αναφέρουν πηγές της Intercontinental, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Briq Properties, πηγές της οποίας αναφέρουν πως «είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζουμε τους όρους για ένταξη στο πρόγραμμα. Προφανώς μας ενδιαφέρει, ωστόσο πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα». Σημειώνεται πως η εισηγμένη σχεδιάζει την ένταξη στον Αναπτυξιακό και του ξενοδοχείου που διατηρεί στη Σκιάθο. 

Από την πλευρά τους πηγές της Premia επισημαίνουν πως «υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και εφόσον είμαστε στους επιλέξιμους επενδυτές θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα ακίνητα που διαθέτουμε».

Όπως φαίνεται το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να βελτιώσει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών της χώρας, μέσω των αναπλάσεων, αλλά αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων. Η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των εταιρειών real estate, τα «πράσινα» κτήρια και η ανανέωση του «ηλικιωμένου» κτηριακού αποθέματος της χώρας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ όσο νωρίτερα αποσαφηνιστούν οι όροι ένταξης στα προγράμματα, τόσο γρηγορότερα οι εταιρείες του κλάδου θα προϋπολογίσουν τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιήσουν.