Η κυβέρνηση ψάχνει συμβολική «λύση» στο χρέος και ζητά αναπτυξιακό πακέτο δεκάδων δισ. από την Ευρώπη

Η κυβέρνηση ψάχνει συμβολική «λύση» στο χρέος και ζητά αναπτυξιακό πακέτο δεκάδων δισ. από την Ευρώπη

Του Βασίλη Γεώργα

Αναπτυξιακό πακέτο αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και «συμβολική» αλλά όχι συνολική λύση επιδιώκει πλέον να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να αποσαφηνιστεί κατά το δυνατόν η αρχική πρόταση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων «από μηδέν έως 15 χρόνια» κατά τρόπο ώστε να «ποσοτικοποιηθεί» το ύψος της μελλοντικής ελάφρυνσης που μπορεί να γίνει σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

«Ακόμη και ο αριθμός «1» να μπει μπροστά, θα είναι τουλάχιστον ένας συμβολισμός ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους της και αυτό θα δώσει το κατάλληλο σήμα στις αγορές έστω κι αν δεν επιτρέψει την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας πριν το καλοκαίρι του 2018» πιστεύουν στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι προοπτικές για μια πολύ καλύτερη συμφωνία από εκείνη που προσφέρθηκε στο προηγούμενο Eurogroup είναι ελάχιστες. Έχει ήδη γίνει αποδεκτό ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με άμεση εκταμίευση στο 3ο μνημόνιο πρόγραμμα άμεσα αλλά στο πλαίσιο  του ενός εν αναμονή διακανονισμού που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου διάρκειας έως 36 μηνών το οποίο προβλέπει προαιρετική χρήση των κεφαλαίων του υπό όρους.

Γαλλική πρόταση

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι έχει μπει και η συμβιβαστική «γαλλική πρόταση» με την οποία επιχειρείται να συνδεθεί η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την επίτευξη συγκεκριμένων ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ.  

Παρότι δεν επιβεβαιώνεται προς ώρας από άλλες πηγές, κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η πρόταση των Γάλλων συζητήθηκε χθες κατά τις επαφές που είχε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Lemaire με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloe, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schauble και τον ιταλό ομόλογό του Pier Carlo Padoan.

Αναπτυξιακό πακέτο

Την ίδια στιγμή όμως που χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το χρέος και αποδυναμώνεται η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση ελλείψει σαφήνειας για να εκπονηθούν μελέτες βιωσιμότητας, η κυβέρνηση επιχειρεί παράλληλα να βάλει εμβόλιμα στη συζήτηση της δική της πρόταση για την επόμενη μέρα.

Η πρόταση αυτή αφορά στο αίτημα χορήγησης ενός «αναπτυξιακού πακέτου» βοήθειας αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Στην πρόταση για την εκπόνηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων αναφέρθηκαν χθες τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα προκειμένου να συγκλίνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ με το Βερολίνο για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το «πακέτο» που διεκδικεί η Αθήνα από κοινοτικούς πόρους είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων που ξεπερνά κατά τουλάχιστον δύο-τρεις φορές το τρέχον ΕΣΠΑ και προβλέπει την διοχέτευση πόρων για επενδύσεις, δάνεια και ρευστότητα. Θεωρείται πάντως απίθανο να πάρει την έγκριση του Eurogroup, αλλά μπαίνει στο τραπέζι κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιλογής να ενοχοποιήσει το Βερολίνο ως υποκινητή της λιτότητας.   

9,5 δισ. ευρώ σε δόσεις

Στο μεταξύ στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Euro Working Group αναμένεται να γίνει γνωστό το ύψος της δόσης το οποίο θα εισηγηθεί ο επικεφαλής του EWG να εγκριθεί από το επόμενο Eurogroup.

Η πρότασή του EWG φέρεται να ανεβάζει το ποσό κοντά στα 9,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 5,5-6 δις. ευρώ θα είναι τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα για να αποπληρωθούν τα χρεολύσια του Ιουλίου ύψους 7,4 δισ. ευρώ και άλλα 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Thomas Wieser, τα ποσά πιθανότατα θα σπάσουν σε υποδόσεις και θα διατεθούν τμηματικά ανάλογα με τον ρυθμό εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για την εκταμίευση της δόσης που θα σηματοδοτήσει πλέον και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα τα υπόλοιπα 18 εκκρεμή προαπαιτούμενα, πιθανόν με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έρθουν με πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Στα προαπαιτούμενα αυτά συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η απαλοιφή της πρόβλεψης που περιέχονταν στην εισηγητική έκθεση με τα πρώτα προαπαιτούμενα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018, ο μάλλον τεχνικά ανέφικτος  επαναυπολογισμός του 10% των συντάξεων με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο διάστημα Μαϊου-Δεκεμβρίου 2016, καθώς και η νομική γνωμάτευση που αφορά στη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τις περικοπές συντάξεων από το 2019.

Photo by Sooc