Η Ελλάδα επιτυγχάνει τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ
Eurokinissi
Eurokinissi
Handelsblatt

Η Ελλάδα επιτυγχάνει τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ

Τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας, εγκωμιάζει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα η Ελλάδα έχει αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και επιτυγχάνει τους ενεργειακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Η Ελλάδα έχει ήδη αποταμιεύσει υπερδιπλάσιο ποσό φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της της κρίσης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2022, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν κατά 98,3% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε έτσι από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στη δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, στρεφόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η διακίνηση του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια παρά τους στόχους εξοικονόμησης φυσικού αερίου, η συντηρητική κυβέρνηση ανέβαλε τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, η λήξη της οποίας προγραμματίζεται πλέον για το 2028, αντί του αρχικού στόχου για το 2025».

Ενώ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Με απώτερο σκοπό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 να προσεγγίσει το 80%, η Ελλάδα σημειώνει και εκεί πρόοδο. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 47,1%, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Συγκριτικά, πριν από δέκα χρόνια ήταν μόλις 6% », υπογραμμίζει η «Handelsblatt».

Σημειώνοντας πως «η έκρηξη της ελληνικής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύει και ξένες ενεργειακές εταιρείες. «Τον Ιανουάριο, η ΔΕΗ και η γερμανική RWE Renewables σχημάτισαν κοινοπραξία, την Meton Energy AG, την οποία η RWE ελέγχει με το 51% των μετοχών. Η ΔΕΗ συνεισφέρει 9 ηλιακά έργα ισχύος 940 μεγαβάτ. Η τοποθεσία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι πρώην ορυχεία εξόρυξης λιθάνθρακα στη βόρεια Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: dw.com