Η ΔΕΗ απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού

Η ΔΕΗ απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού

"Η διοίκηση της ΔΕΗ και οι μέτοχοι της επιχείρησης, αναμένουν από την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) να προσέλθει στο διάλογο και στη διαπραγμάτευση με το επιβαλλόμενο εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να βρεθεί λύση που πράγματι θα σημάνει την αλλαγή σελίδας".

Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί προσφυγής της εταιρείας ΑτΕ εναντίον της ΔΕΗ στις 10.12.2013. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, η απόδοση και ο σχολιασμός της απόφασης της επιτροπής από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και ερωτηματικά.

Η ΔΕΗ ανακοινώνει τα εξής:

1. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί επαρκείς και αποδέχεται τις δεσμεύσεις τις οποίες η ίδια η ΔΕΗ υπέβαλε σ'' αυτήν κατά τη συνεδρίαση της 25.09.2015. Οι δεσμεύσεις αυτές, είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της επιχείρησης, η οποία στα πλαίσια της καλής θέλησης έναντι κάθε καταναλωτή-πελάτη της, και μάλιστα του μεγέθους της ΑτΕ, συνοψίζεται:

α. στην εξάντληση κάθε περιθωρίου διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με αξιοποίηση, εφόσον χρειασθεί, κάθε πρόσφορης μεθόδου και διαδικασίας.
β. στην αυτονόητη αποφυγή, ενεργειών που θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και θα δυσχεραίνουν το διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών.

Με άλλα λόγια η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν αποτελεί, ούτε «νίκη», ούτε «ήττα» για κανένα μέρος, όπως άστοχα επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί.

2. Ανεξάρτητα από όποιες αναφορές, ακριβείς ή μη, στο ιστορικό της υπόθεσης «ΔΕΗ-ΑτΕ», συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης απόφασης της διαιτησίας της ΡΑΕ το 2013, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ούτε προδιαγράφει και πολύ περισσότερο προδικάζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ως προς την τιμολόγηση της ΑτΕ, ούτε προσθέτει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προβλεπόμενα στους κώδικες, σε ότι αφορά στους μεγάλους καταναλωτές: η τιμολόγηση όλων θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη το καταναλωτικό προφίλ ενός εκάστου. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 7 Δεκεμβρίου 2015, καθόρισε κριτήρια που οδηγούν σε τιμοκατάλογο με 56 διαφορετικά τιμολόγια, παρέχοντας πλήρη ευχέρεια και στοιχεία διαπραγμάτευσης με όλους τους πελάτες υψηλής τάσης.

3. Η Διοίκηση της ΔΕΗ AE και οι μέτοχοι της επιχείρησης, αναμένουν από την ΑτΕ να προσέλθει στο διάλογο και στη διαπραγμάτευση με το επιβαλλόμενο εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να βρεθεί λύση που πράγματι θα σημάνει την αλλαγή σελίδας.

Δεν μπορεί να παραλείπεται ούτε να διαφεύγει της προσοχής κανενός, ότι με δεδομένο το μέγεθος της κατανάλωσης της ΑτΕ (περίπου 5,5% της ηπειρωτικής χώρας), η όποια λύση δοθεί στο θέμα της τιμολόγησης θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους άλλους καταναλωτές.

"Γι'' αυτό, ας είναι όλοι προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε στοιχεία κόστους και μάλιστα συσχετίζοντας αντιεπιστημονικά και πάντως εντελώς αβάσιμα, την τιμή του πετρελαίου με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ