Η ανάπλαση του ΜΙΝΙΟΝ, οι επενδύσεις της Dimand και τι νέο έρχεται στην Ομόνοια

Η ανάπλαση του ΜΙΝΙΟΝ, οι επενδύσεις της Dimand και τι νέο έρχεται στην Ομόνοια

Στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου περνάει τελικά το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και το κτήριο να αλλάζει χαρακτήρα και να δίνει το «πρόσταγμα» για την αναβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής, αυτής της Ομόνοιας.

Η ανάπλαση του ΜΙΝΙΟΝ, αποτελεί ένα εμβληματικού χαρακτήρα έργο που ουσιαστικά θα καθορίσει την επανάκαμψη της ευρύτερης περιοχής αλλά και τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει.

Η Αθήνα και ιδιαίτερα το κέντρο της και η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των εξελίξεων του εγχώριου real estate με το MINION ουσιαστικά να αποτελεί το σημαντικότερο ακίνητο που εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι διεκδίκησαν.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, του Δ. Ανδριόπουλου, ,  πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του μεγαλύτερου τμήματος του Μινιόν από τη Folli Follie που αφορά στα 16.000 τμ από τα συνολικά 21.000 τμ, με προσφορά άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη του αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεικτή χρήση εμπορικών χώρων και γραφείων, σύμφωνα με την ανάπλαση που σκοπεύει να υλοποιήσει η Dimand, και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στην πλειοδότρια θα τρέξουν μέσα στον Δεκέμβριο. Ειδικότερα στο επόμενο διάστημα θα ζητηθεί η έγκριση των ομολογιούχων για την μεταβίβαση, των τραπεζών αλλά και του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie.  Πιθανή δε από την αγορά θεωρείται και η εξαγορά από την Dimand και των υπολοίπων 5.000 τμ από το ακίνητο που ανήκει σε μικρότερους μετόχους.

To MINION κατέληξε στον όμιλο Folli Follie από την Elmec Sports της οικογένειας Φάις και είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανοίξει το κατάστημα το 2018.

Πλέον το όλο εγχείρημα έχει ματαιωθεί και είναι άγνωστη η τύχη του καθώς οι δαιδαλώδεις συνδέσεις εταιρειών και παγίων του Ομίλου μετά τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο δεν αφήνουν περιθώρια για βεβαιότητες και ιδιοκτησίες.

Το κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ που βρίσκεται στην κατάληξη της οδού 28ης Οκτωβρίου προς την Ομόνοια, έκτασης 21.000 τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων τα 16.000 ανήκουν στη FF, άλλαξε πολλά χέρια. Το κτίριο έχει αποτιμηθεί σε ένα εύρος τιμών από 25 εκατ. από την Delloite έως και 35 εκατ. ευρώ με την Dimand να προσφέρει κάτι παραπάνω από 25 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι το ΜΙΝΙΟΝ, ήταν το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα, και στην εποχή του ήταν το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και το ενδέκατο στην Ευρώπη, που βρισκόταν στην καρδιά της πρωτεύουσας και συγκέντρωνε την προτίμηση των καταναλωτών ανά την Ελλάδα. Υπήρξε για περισσότερο από 22 χρόνια ένα σκελετωμένο κτίριο για το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνονταν  σχέδια ανακαίνισης που έμεναν σχέδια και πλέον ήρθε η ώρα να γίνει το «γύρισμα σελίδας καθώς η Dimand εκπονεί σχέδιο ανάπλασης άνω των 30 εκατ. ευρώ, αποτελεί υγιή εταιρεία και έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στο εγχώριο real estate με στήριξη από την EBRD, ενώ δίνει έμφαση σε ιστορικά ξτήρια όπως έχει πράξει και με τον Πύργο του Πειραιά με την Prodea.

Φαίνεται ότι η ρότα της ιστορίας μετά τα πρώτα επιτυχημένα χρόνια που η επίσκεψη σε αυτό σε έκανε να νιώθεις πως έκανες άλμα στο μέλλον, άλλαξε για αυτό το κτίριο μετά την πυρκαγιά της 19 Δεκεμβρίου του 1980.

Όλες οι προσπάθειες ανάκαμψης αρχικά και ανακαίνισης στην συνέχεια από τους μετέπειτα ιδιοκτήτες μετά τον δημιουργό του Γιάννη Γεωργακά στοίχειωσαν.

Το κτήριο του Μινιόν βρίσκεται στην κατάληξη της οδού 28ης Οκτωβρίου προς την Ομόνοια και μεταξύ αυτής και των οδών Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου και καλύπτει τα τρία τέταρτα τουλάχιστον ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου. Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι της τάξης των 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Για την ιστορία, στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για την αγορά του Μινιόν μεγάλη ξένη αλυσίδα πώλησης αθλητικών ειδών ενώ η Folli Follie εξέτασε την προοπτική να δημιουργήσει εκεί δικό της πολυκατάστημα.

Να θυμίσουμε ότι το Μινιόν ήταν το κατάστημα που έφερε την έννοια του shopping στην Ελλάδα,  Δημιουργός του ήταν ο επιχειρηματίας, Γιάννης Γεωργακάς. Το Μινιόν άνοιξε το 1944, ωστόσο στην δεκαετία του 50 επεκτάθηκε σταδιακά φθάνοντας να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα της Αθήνας, απολαμβάνοντας σημαντική κερδοφορία στη δεκαετία του ’70 που πλέον είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πολυκατάστημα, «το μεγαλύτερο μεγάλο», όπως ανέφερε η σχετική διαφήμισή του.

Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, και εκτός απ’ όλα τα προαναφερόμενα λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο.
Στην εποχή ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους και διέθετε πάνω από 120.000 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων.

 Η ανέλιξη σταμάτησε βίαια, παραμονές Χριστουγέννων του 1980. Τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, το ξημέρωμα της 19ης Δεκεμβρίου, ξεσπούν ταυτόχρονα μεγάλες πυρκαγιές στο Μινιόν και τον «Κατράντζο». Πρώτα ακούγονται εκρήξεις και τα πολυκαταστήματα τυλίγονται στις φλόγες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Από το «Μινιόν» απομένει μόνο ο σκελετός του κτιρίου ενώ το «Κατράντζος Σπορ» καταρρέει. Η πυροσβεστική υπολογίζει ότι οι ζημίες ανέρχονται στα δύο δισ. δραχμές. Σε άλλα τόσα υπολογίζει μόνο το εμπόρευμα που χάθηκε ο Γιάννης Γεωργακάς, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές.

Το νέο Μινιόν θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του σε χρόνο ρεκόρ. Τίποτα όμως δεν είναι όπως πριν. Το 1983 περνάει στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις».

Αδυνατώντας να ανταγωνιστεί τα πιο φθηνά καταστήματα και έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσμενείς καταστάσεις, όπως προβλήματα ρευστότητας, κακές σχέσεις με προμηθευτές, αλλά και την αποκάλυψη κυκλώματος εκβιασμών, που λειτουργούσε στον ημιώροφο του κτιρίου, το θρυλικό κατάστημα βάζει οριστικά λουκέτο τον Ιανουάριο του 1998.