Η αναβάθμιση από την Fitch και ο χρησμός για τις εκλογές
Shutterstock
Shutterstock

Η αναβάθμιση από την Fitch και ο χρησμός για τις εκλογές

Σε μία συγκυρία που η οικονομία της Ευρωζώνης πέφτει τεχνικά σε ύφεση, η Ελλάδα αναμένει σήμερα την αναβάθμιση του outlook από την Fitch και σύντομα την πολύ σημαντική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ήδη, οι αγορές ομολόγων έχουν… ψηφίσει. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο 3,68% και το spread με τα γερμανικά ομόλογα περιορίστηκε στις 126 μονάδες βάσης. Αφενός οι αγορές ομολόγων αντιμετωπίζουν τους ελληνικούς τίτλους σαν να έχουν την επενδυτική βαθμίδα και αφετέρου προεξοφλούν ότι από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση.

Όσο για σήμερα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fitch δεν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ-». Αν το κάνει, το ελληνικό αξιόχρεο θα ξαναβρεθεί στην «επενδυτική βαθμίδα» μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία σε «junk» τον Ιανουάριο του 2011, αλλά είχαν προηγηθεί οι Standard & Poor’ s και Moody’ s, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2010, αντίστοιχα.

Χθες, έγινε γνωστό ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε ύφεση, καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Δεν πρόκειται για «πραγματική» ύφεση αλλά για μία τεχνικού χαρακτήρα εξέλιξη η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική στασιμότητα που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Η Ελλάδα την ίδια ώρα έχει μία μοναδική ευκαιρία μπροστά της καθώς βρίσκεται σε μία σπάνια συγκυρία κατά την οποία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς και θέλει να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Για να το καταφέρει, χρειάζεται την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από δύο οίκους.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι η κορυφαία κατηγορία αξιολογήσεων που συνεπάγεται ότι τα ομόλογα των χωρών που βρίσκονται σε αυτή είναι τα πιο ασφαλή και επομένως αφενός περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών και αφετέρου απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια. Η Ελλάδα, λοιπόν, θα έχει καλύτερους όρους δανεισμού και τα ελληνικά assets γενικότερα (από τις μετοχές και τα ομόλογα, έως το real estate) θα μπουν στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές θεωρούν ότι η Fitch θα δώσει ραντεβού με την Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα προηγηθεί δύο αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα, μία από την DBRS και μία από την Standard & Poor’s. Τότε, η Fitch θα έχει κάθε λόγο να δώσει το «εισιτήριο» στην Ελλάδα. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fitch σε κάποια έκτακτη αναβάθμιση, στην περίπτωση που οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ή αργότερα το φθινόπωρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υποδεικνύουν πολιτική συνέχεια και σταθερή γραμμή δημοσιονομικής σύνεσης.

Σήμερα, πάντως, είναι πολύ πιθανό να έχουμε αναβάθμιση. Αν πιστέψουμε τις αγορές ομολόγων, τότε το βράδυ της Παρασκευής, η Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές», από «σταθερές», βάζοντας ουσιαστικά το ελληνικό αξιόχρεο στον προθάλαμο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Όσο για την οικονομία, η τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη σημαίνει δύο συνεχόμενα τρίμηνα με συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα, επηρεασμένη από τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης, οι οποίες πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα ολοένα και περισσότερο. Κυρίως η πτώση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα υποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και βαθιάς ύφεσης στα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Capital Economics. Το χειρότερο είναι ότι οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται ενδεχομένως και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Αντιθέτως, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2,5% φέτος.