Το Χρηματιστήριο και το ρίσκο των εκλογών
AP
AP

Το Χρηματιστήριο και το ρίσκο των εκλογών

Σπανιότατα βάζουμε πολιτικές πινελιές στα χρηματιστηριακά άρθρα που δημοσιεύονται στο liberalmarkets. Όμως μετά την προχθεσινή κίνηση της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι τις εκλογές, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα από όσο περιμέναμε. Διότι η κλιμάκωση της όξυνσης πριν από τις εκλογές, θα επιβαρύνει αισθητά και το μετεκλογικό σκηνικό και θα δυσκολέψει τις απαραίτητες διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όχι δεν θα φέρουμε τον κατακλυσμό, ωστόσο η οργίλη στάση της αντιπολίτευσης πρέπει να μας προβληματίζει, καθώς επιχειρεί να δυναμιτίσει όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική ομαλότητα και κανονικότητα. Σε γενικές γραμμές είχαμε την αίσθηση, πως αν στις ερχόμενες εκλογές υπήρχε το ενδεχόμενο της ανάδειξης μιας κυβέρνησης από την οποία θα είναι απούσα η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση αυτή θα έθετε κάποια ζητήματα σχετικά με το οικονομικό και επενδυτικό μοντέλο που ακολουθείται σήμερα. Αλλά δεν θα οδηγούσε στην πλήρη ανατροπή του. 

Είχαμε την αίσθηση πως οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για την εκ νέου κρατικοποίηση της ΔΕΗ, της επανακρατικοποίησης τουλάχιστον της Εθνικής Τράπεζας, για τις παρεμβάσεις στον τομέα ενέργειας και των διυλιστηρίων και για το μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων, ήταν περισσότερο λαϊκίστικα λόγια του αέρα για την προσέλκυση ψηφοφόρων παρά θέσεις προς υλοποίηση. Αφού κάτι τέτοιο θα μετάβαλε άρδην το εδραιωμένο φιλοεπενδυτικό κλίμα, που έχει οδηγήσει τις ξένες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ και ταυτόχρονα θα διέκοπτε και ίσως θα ανέτρεπε το ρεύμα των ξένων κεφαλαιακών εισροών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διότι ας μην γελιόμαστε, οι κινήσεις των ξένων θεσμικών είναι αυτές που  έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των μετοχών και του όγκου των συναλλαγών. Το +31,40% της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, το +24,40% της Alpha Bank, το +17,5% της Eurobank, το +16,70 της Mytilineos, το +16,60% της Viohalco και το +16,60% της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, πιστοποιούν αυτό ακριβώς το γεγονός.

Παράλληλα η άνοδος που παρουσιάζουν και άλλες μικρότερες μετοχές κυρίως εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντας στηρίζεται σε φήμες για deals, για μετοχικές μεταβολές, για κατακυρώσεις έργων, για συμφωνίες εμπορικού ενδιαφέροντας και άλλα.

Η προχθεσινή απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στο μεταίχμιο της πολιτικής εκτροπής, φλερτάρει επίμονα με την υιοθέτηση λογικών του 2015 που είχαν οδηγήσει στα capital controls και στην επιλογή διακοπής της εκτέλεσης μεγάλων στρατηγικών αναπτυξιακών έργων όπως είναι για παράδειγμα το project του Ελληνικού και ο ενεργειακός κόμβος στην Αλεξανδρούπολη.

Μέσα από αυτό το πρίσμα δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πραγματοποίηση παράδοξων κινήσεων από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχει ο Σύριζα. Όπως προαναφέραμε μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν για παράδειγμα η νομοθετική μεθόδευση επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, η περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, η αύξηση των φορολογίας των κερδών των εταιρειών και των μερισμάτων των μετόχων, η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων και άλλα.

Όποιος υποστηρίξει πως αυτά δεν πρόκειται να γίνουν, μπορεί να έχει δίκιο. Δίκιο όμως θα έχει και όποιος είναι επιφυλακτικός και σκοπεύει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δίκιο θα έχει και όποιος θα παρακολουθεί από κοντά τη ροή των δημοσκοπήσεων, μέρα - μέρα. 

Η επενδυτική κοινότητα δεν κινείται μόνο με βάση το σήμερα, αλλά κυρίως με την προσδοκία για το μέλλον. Οπότε στο δρόμο για τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις, οι δηλώσεις, τα προγράμματα, οι κινήσεις συμβολισμού και εντυπωσιασμού, μαζί με την πολιτική καθημερινότητα θα καθορίζουν τις διακυμάνσεις της αγοράς. Διότι ουδείς θα περιμένει την τελευταία ημέρα προ των εκλογών ή την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές για να κινηθεί. Για να αγοράσει ή να πωλήσει τις μετοχές του ή τα συμβόλαια των παραγώγων.

Τα πάντα θα έχουν προεξοφληθεί από πριν. Και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, το γεγονός πως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι ξένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές και οι ξένες τράπεζες, έχουν τα δικά τους κανάλια συγκέντρωσης πληροφοριών και προβαίνουν στις δικές τους εκτιμήσεις σχετικά με το βαθμό ρίσκου και το μέγεθος της ευκαιρίας που προσφέρει κάθε χρηματιστηριακή αγορά και κάθε οικονομία.

Και τα φιλτράρουν με διαφορετικό τρόπο από εμάς. Επομένως, όσοι βιάζονται να προεξοφλήσουν την πανηγυρική αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ή τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών, θα πρέπει να συνυπολογίζουν ότι μέχρι την τελική διαμόρφωση των συσχετισμών, θα περάσουμε μέσα από σκηνές «σκληρού ροκ» και κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, που θα διαταράξουν την πορεία του Χρηματιστηρίου. Θα περάσουμε μια περίοδο κατά την οποία η αντιπολίτευση θα κάνει πολιτική του πεζοδρομίου, προσπαθώντας να διεγείρει κάθε κύτταρο λαϊκισμού που έχει επιζήσει από το ιδεοληπτικό στραπάτσο του 2015.