Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων υποστήριξαν την άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων υποστήριξαν την άνοδο

Η άνοδος πήρε φόρα και η ψαλίδα των αποδόσεων στην αγορά έχει ανοίξει. Το βασικό γνώρισμα αυτής της περιόδου ωστόσο ήταν τα αποτελέσματα των εταιριών. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ανόδου αποδίδεται στην εικόνα που έδειξαν οι εισηγμένες εταιρίες στα αποτελέσματα του 2021 και δη στο αμιγώς λειτουργικό κομμάτι σε σχέση με την καλύτερη χρήση της τελευταίας δεκαετίας, το 2019. Μέχρι στιγμής το 71% των εταιριών δείχνει υψηλότερο τζίρο από το 2019 ενώ στα λειτουργικά αποτελέσματα το ποσοστό βελτίωσης των εισηγμένων φθάνει το 76%.

Κάνοντας την κλασσική άσκηση της διαφοράς των τιμών από το τέλος του 2019 και των επιδόσεων του 2021 φαίνεται ότι οι θετικές αποδόσεις συμβαδίζουν με τα θετικά αποτελέσματα. Οι εξαιρέσεις αφορούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία αντιμετώπισε την απώλεια και τις ζημιές των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, ενώ οι Anek Lines, Prodea και Alpha Αστικά Ακίνητα μπορούν να θεωρηθούν ως ιδιαίτερες από πλευράς εμπορευσιμότητας καταστάσεις.

Στις εταιρίες που εμφανίζουν αρνητική απόδοση οι λόγοι που πιθανόν να δικαιολογούν μια υστέρηση παρά την θετική εικόνα στα λειτουργικά αποτελέσματα είναι πιο σύνθετοι ή έχουν να κάνουν με την συγκυρία των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Για παράδειγμα η μετοχή της Coca Cola είναι 37% χαμηλότερα, ποσοστό που δικαιολογείται ωστόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ρωσία και την Ουκρανία όπου η εταιρία έχει σημαντική παρουσία. Aegean Air, Επ. Αττικής και Τιτάν έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Motor Oil το νευρικό περιβάλλον στην διύλιση πιθανόν να δικαιολογεί την αργή ανάκαμψη τους ενώ τα δύο λιμάνια επηρεάστηκαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το ζητούμενο βέβαια είναι και το 2022 να δούμε μια ανθεκτική χρονιά στα κέρδη των επιχειρήσεων, ώστε οι εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες να εξομαλύνονται και η Αγορά να βρίσκει πατήματα στις αποτιμήσεις των εταιριών. Υπό αυτό το πρίσμα το πρώτο σημαντικό crash τεστ έρχεται τον Μάιο με τις πρώτες αποτυπωμένες τάσεις του 2022. Ωστόσο η φετινή χρονιά αναμένεται να επηρεαστεί από σημαντικούς και αντικρουόμενους παράγοντες: Ποιοτικότερη εταιρική κερδοφορία από τις τράπεζες, υψηλότερο κόστος παραγωγής, αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εν τέλει υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος. Επομένως ακολουθώντας το μοτίβο που είδαμε το 2021 η φετινή χρήση θα χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα στην ζήτηση και τα περιθώρια των εταιριών κάνοντας επισφαλή κάθε πρόβλεψη που θα βασίζεται αποκλειστικά στο πρόσφατο ιστορικό των εταιριών.