Χάσμα κυβέρνησης-Θεσμών για τα "κόκκινα" δάνεια

Χάσμα κυβέρνησης-Θεσμών για τα "κόκκινα" δάνεια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που ξεκίνησε νωρίτερα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για τα «ανοικτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως αύριο και να συνέλθει την Κυριακή το Euro Working Group, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το λόγο αυτό, είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση, το μεσημέρι του Σαββάτου, μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι είναι το βασικό ζήτημα που μένει προς επίλυση, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το megatv.com, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η απόσταση σε θέματα όπως τα “κόκκινα δάνεια” παραμένει πολύ μεγάλη.

Το χάσμα που χωρίζει πάντως τις δύο πλευρές ως προς τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών φαίνεται και από τη διαρροή δύο εγγράφων από το Euroworking Group και το Eurogroup. Με βάση τα έγγραφα αυτά η ελληνική πρόταση για προστασία του 70% των νοικοκυριών αλλά και εκείνη της Κομισιόν, με την οποία θα έμπαιναν κάτω από “ομπρέλα” ασφαλείας 60% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απορρίπτονται.

 Οι δανειστές φαίνεται πως απαιτούν την προστασία μόλις του 20% με 25% των δανειοληπτών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης να παραταθεί για ακόμη τρία χρόνια η προστασία της πρώτης κατοικίας και να επανεξεταστεί όταν η ελληνική οικονομία μπει και πάλι σε τροχιά.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη έως αύριο το βράδυ, προκειμένου να συνεδριάσει την Κυριακή το Euro Working Group και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική προσέγγιση και ειδικότερα:

- Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.

- Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.

- Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ