Χαμηλώνουν τον πήχη για το χρέος Αλέξης Τσίπρας? και Ευκλείδης Τσακαλώτος

Χαμηλώνουν τον πήχη για το χρέος Αλέξης Τσίπρας? και Ευκλείδης Τσακαλώτος

Του Βασίλη Γεώργας

Η κυβέρνηση φοβάται τα χειρότερα και επιχειρεί πλέον να κατεβάσει αισθητά τον πήχη των υψηλών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει για τη διευθέτηση του χρέους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε σήμερα το στίγμα αφήνοντας με δηλώσεις του να εννοηθεί ότι αφενός οι αποφάσεις μπορεί να καθυστερήσουν πολύ πέραν του Ιουνίου και αφετέρου ότι ακόμη και αν μεσολαβήσει πολιτική πρωτοβουλία, μπορεί τελικά να είναι τέτοιες που δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Οικονομικών που αποτυπώνουν την οπτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την εξέλιξη των συζητήσεων, δήλωναν αδυναμία να εκτιμήσουν αν μετά από μια μεσοβέζικη συμφωνία Ε.Ε-ΔΝΤ θα είναι εφικτό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εσθονό ομόλογό του J. Ratas.

Με τη δήλωση αυτή που έγινε δημόσια, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά πήγε ένα βήμα πιο μπροστά από το επόμενο Eurogroup, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις προσδοκίες της για κάποια απόφαση στις 15 Ιουνίου από τους υπουργούς Οικονομικών, και επενδύει και πάλι σε κάποια πολιτική πρωτοβουλία από ηγέτες της ευρωζώνης με επόμενο σταθμό την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουνίου.

Στις ανεπίσημες δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια με δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μεν την προσδοκία για «καθαρή λύση» στις 15 Ιούνιου, αλλά με τη φράση του «λύση να είναι και όποτε κι αν έρθει», στην ουσία επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κρατά πλέον πολύ μικρό καλάθι μετά την εμπειρία του προηγούμενου Eurogroup και την τοποθέτηση Schaeuble ότι δεν πρέπει κανείς να περιμένει πολλά περισσότερα στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος των χαμηλών προσδοκιών, εκπέμπουν πλέον και οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών. Αποφεύγοντας να διατυπώσει οποιαδήποτε εκτίμηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με στόχο να δημιουργηθεί καθαρός διάδρομος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE ο ίδιος απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το τι θα γίνει αν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρχει καθαρή λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τη βιωσιμότητα του χρέους, αρκέστηκε να πει «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους».

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με τον εσθονό ομόλογό του, με αφορμή και το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι:

«Mε τον J. Ratas υπογραμμίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό να προάγει ουσιαστικά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στη βάση πάντοτε του διεθνούς Δικαίου.

Από πλευράς μου, είχα την ευκαιρία να τονίσω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο ιδιαίτερα. Ενώ, ταυτόχρονα, εξέφρασα την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προκλήσεις, και στο να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου με τη γείτονά μας, Τουρκία.

Επίσης, εξέφρασα τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δεν παρέλειψα να εκφράσω βέβαια και την απογοήτευσή μου για την παρελκυστική στάση που κρατά η γείτονα χώρα, η Τουρκία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς, προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας τόνισε πως:

«η συνεργασία μας (με τον Α. Τσίπρα) στην μετεγκατάσταση των προσφύγων ήταν πολύ επιτυχημένη. Έχουμε μετεγκαταστήσει ένα 64% και έχουμε δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία σε αυτό.

Πιστεύω πως είναι θεμελιώδους σημασίας να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα.

Στη διάρκεια της Προεδρίας μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εύρεση των λύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου». 

«Θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι ο βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την ένωση της ΕΕ και της αποφασιστικότητάς της για την προαγωγή των κοινών στόχων», κατέληξε ο ίδιος. 

(Φωτογραφία SOOC)