H Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί 300 εκατ. θέσεις εργασίας - Τα «καμπανάκια» ΔΝΤ και Goldman Sachs

H Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί 300 εκατ. θέσεις εργασίας - Τα «καμπανάκια» ΔΝΤ και Goldman Sachs

Απειλή για το 40% των θέσεων εργασίας, παγκοσμίως, αποτελεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναταλία Γκεοργκίεβα. Παράλληλα σε έρευνα που εκπόνησαν 60 κορυφαίοι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προκύπτει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «αφήνει ένα άνισο σημάδι» στην παγκόσμια οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Goldman Sachs, η οποία σε έρευνά της ανέφερε ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας η οποία θα μπορούσε να αυξήσει  το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια έρευνα «θα έφερνε επίσης σημαντική αναστάτωση στην αγορά εργασίας ισοδύναμη με 300 εκατομμύρια θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε μεγάλες οικονομίες». 

Σε ό,τι αφορά την έρευνα του ΔΝΤ, το 94% των οικονομολόγων αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά μόλις 53% προβλέπουν το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η TeamViewer, γνωστή για το λογισμικό και την πλατφόρμα για έλεγχο συστημάτων πληροφορικής εξ΄αποστάσεως (remote). Η εταιρεία σε εκτιμήσεις της για το 2024 αναφέρει ότι τόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη, όσο και η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality), ο συνδυασμός, δηλαδή της πραγματικότητας και του Virtual Reality, είναι σε θέση να βελτιστοποιήσουν τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής, ώστε να δημιουργηθούν τα «έξυπνα» εργοστάσια. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Ναταλία Γκεοργκίεβα, «σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας μπορεί να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για τις άλλες μισές, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», κάτι που θα οδηγήσει «σε αύξηση της ανεργίας». 

Οι επιπτώσεις αυτές οφείλονται στη «δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης», εξήγησε η ίδια. «Και στην περίπτωση των ανεπτυγμένων οικονομιών, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ, στις πιο ακραίες περιπτώσεις ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί και να καταργηθούν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ναταλία Γκεοργκίεβα «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» και απευθυνόμενη προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους κάλεσε να λάβουν μέτρα για να προφυλαχθούν οι οικονομίες από τις πιθανές ανισότητες και τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. 

Ζήτησε επίσης, σε επίπεδο κρατών, να δημιουργηθούν «ολοκληρωτικά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους».

Μάλιστα, πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της γνωστής business πλατφόρμας LinkedIn είχε αναφερθεί για το ίδιο θέμα τονίζοντας την ανάγκη επανεκπαίδευσης των εργαζομένων προκειμένου να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει την αξία των τεχνικών δεξιοτήτων, καθιστώντας τα soft skills πιο σημαντικά. Με τον τρόπο αυτό «η διάρκεια ζωής ενός πτυχίου συρρικνώνεται αρκετά δραματικά», είχε τονίσει. 

Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις είναι παρόμοιες, καθώς στις ΗΠΑ, οι υπολογισμοί αναφέρονται στο ότι το 63% του εργατικού δυναμικού θα επηρεαστεί. Ένα επιπλέον 30% που εργάζεται σε φυσικές ή υπαίθριες εργασίες δεν θα επηρεαστεί, αν και η εργασία τους θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη σε άλλες μορφές αυτοματοποίησης. Η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι η έρευνά της υποδεικνύει παρόμοιο αντίκτυπο και στην Ευρώπη.

Η έκθεση αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης τόσο για την ανάκαμψη της φθίνουσας αύξησης της παραγωγικότητας των προηγμένων χωρών, όσο και για τη δημιουργία μιας νέας τάξης εργαζόμενων, οι οποίοι κινδυνεύουν να έχουν παρόμοια μοίρα με εκείνη των εργαζομένων στη μεταποίηση τη δεκαετία του 1980.

Πάντως, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τις επιπτώσεις του AI στην οικονομία και την απασχόληση είναι πιο συντηρητικές από εκείνες άλλων μελετών, οι οποίες συμπεριέλαβαν και τις επιπτώσεις ενός ευρύτερου φάσματος σχετικών τεχνολογιών.