Γιατί ο Λ. Παπακωνσταντίνου μπαίνει στα... καπάκια

Γιατί ο Λ. Παπακωνσταντίνου μπαίνει στα... καπάκια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προ τριών μηνών στο Liberal είχαμε αναφέρει ότι μετά από μια 8ετία κρίσης υπάρχει μια γενικευμένη αναδιάταξη σε ολόκληρο σχεδόν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Σ'' αυτό το πλαίσιο, είχαμε αναφέρει ότι αρκετά επενδυτικά σχήματα, εγχώρια και ξένα, ανακάμπτουν, κοιτάζοντας καλές και ποιοτικές περιπτώσεις, εισηγμένων και μη εταιρειών. Ή περιπτώσεις που χρειάζονται βοήθεια για την ανάκαμψή τους.

Χθες, αίσθηση έκανε στην αγορά η ανακοίνωση για την πρώτη επένδυση στην ελληνική αγορά του Virtus South European Fund, του επενδυτικού «οχήματος» που έχει δημιουργήσει ο γνωστός χρηματιστής κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, εκ των ιδρυτών της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ και πρώην μεγαλοστέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιως, με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη ΑΒΕ!

Μάλιστα, το Virtus South European Fund θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ με ποσοστό 51%, ενώ το τίμημα δεν ανακοινώθηκε.

Θυμίζουμε ότι το Virtus South European Fund του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, με βασικό υποστηρικτή την Olympia Group, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες έχει υποβάλει πρόταση και διεκδικεί με αξιώσεις την Avis Hellas, ενώ η έτερη προσφορά έχει υποβληθεί από το αμερικανικό private equity fund Fortress.

Η επένδυση του Virtus South European Fund στην Αφοί Βυτόγιαννη στοχεύει στην περαιτέρω διεθνοποίηση και ανάπτυξη της Αστήρ, καθώς και στη βελτιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών της μέσα από τη νέα συνεργασία διοίκησης και επενδυτών. Οι νέοι επενδυτές πιστεύουν ότι η εταιρεία – έχοντας παρουσία σε 45 χώρες με το 90% του τζίρου της στο εξωτερικό – έχει όλα τα φόντα να αναπτυχθεί περαιτέρω και να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη – Οι βασιλιάδες στα καπάκια

Η Αστήρ ειδικεύεται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για τις γυάλινες φιάλες μπύρας, αναψυκτικών και άλλων ποτών και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη του Αυλώνα Αττικής.

Η επιχείρηση αριθμεί 52 χρόνια δραστηριότητας, καθώς ιδρύθηκε το 1955 και άρχισε να ασχολείται το 1960 με τα πώματα φιαλών για αναψυκτικά. Τη δεκαετία του 1980 μετεξελίχθηκε, στον Πειραιά, σε μεγάλη βιομηχανία παραγωγής φιαλών για μπύρα και αναψυκτικά, πραγματοποιώντας τις πρώτες εξαγωγές.

Το 2004, μετά την πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα σε περίπου 7,5 δισ. πώματα ετησίως.

Πλέον η δυναμική των γραμμών παραγωγής φτάνει στα 12 δισ. καπάκια το χρόνο, που συνεπάγεται σε δύο εκατομμύρια καπάκια την ώρα, τα οποία προορίζονται για μπύρες και αναψυκτικά γυάλινων μπουκαλιών.

Εδρεύει στον Αυλώνα Αττικής, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της, καλύπτοντας έκταση 18.000 τ.μ. Παράγει μεταλλικά πώματα για την εμφιάλωση μπίρας και αναψυκτικών.

Συγχρόνως, για την παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιεί μεταλλοτυπικές εκτυπώσεις και βερνικώσεις μεταλλοτυπίας. Επίσης, εισάγει και εμπορεύεται μεταλλικά πώματα για συσκευασία τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας γαλλική εταιρεία.

Στους εγχώριους πελάτες της συγκαταλέγονται εγχώριες ζυθοποιίες, όμως, όπως προαναφέρθηκε αντλεί το 90% περίπου των εσόδων της από τις εξαγωγικές δραστηριότητές της, που καλύπτουν 45 χώρες σε Ευρώπη, Αφρικής, Ασία και Αμερική.
Στους πελάτες της συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης μπύρας και αναψυκτικών, διεθνώς όπως Heineken, Coca Cola, Carlsberg, SAB Miller, Pepsico, AB-Inbev κ.α.

Μεταξύ άλλων τα καπάκια της Αστήρ μπαίνουν σε φιάλες που κυκλοφορούν σε χώρες όπως Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κουβέιτ, Λίβανος, Μάλτα, Ουγγαρία. Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τουρκία κ.α.
Την τελευταία πενταετία η εταιρεία μέσω του εκσυγχρονισμού των υποδομών της έχει σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθός της, έχοντας διψήφια ανάπτυξη τα έτη 2014 και 2015, ενώ το 2016 μειώθηκε μερικώς το momentum. Επόμενοι στόχοι της διοίκησης είναι το άνοιγμα σε χώρες και περιοχές του νότιου ημισφαιρίου όπως Νότιος Αφρική, Αυστραλία και Βραζιλία, που λόγω κλίματος εξισορροπούν την μειωμένη ζήτηση των ευρωπαϊκών χωρών τους χειμερινούς μήνες.

Μεγέθη και αποτελέσματα

Το 2016, η εταιρεία κατέγραψε κύκλο εργασιών στα 21,0 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι του 2015 που ήταν στα 22 εκατ. ευρώ και ήταν οι μεγαλύτερες στην ιστορία της, ενώ το 2015 τα κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους ξεπέρασαν τα 3,8 εκατ. ευρώ. Στις τελευταίες 12 χρήσεις είναι κερδοφόρα στις οκτώ, ενώ απασχολεί 40 με 45, κατά μέσο όρο, εργαζόμενους.

Ποιο είναι το fund που «σκανάρει» επενδυτικές ευκαιρίες

Το Virtus South European Fund ιδρύθηκε από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου με κεφάλαια Ελλήνων και ξένων επενδυτών, με σκοπό να επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών τους και της κερδοφορίας τους.

Έχει υπό υπό διαχείριση αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, την οποία και «σκανάρει» εδώ και πολύ καιρό, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες, ήτοι επιχειρήσεις που χρήζουν χρηματοδότησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωσή τους.

Ανήκει στην ευρύτερη ομπρέλα του Worldview Greece Recovery Fund με έδρα το Λονδίνο, έχοντας υπό την «κηδεμονία» του περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η φιλοσοφία του προσομοιάζει με αυτήν των επίσης γνωστών στην Ελλάδα επενδυτικών εταιρειών Fortress, York Capital, Third Point και λιγότερο με αυτήν των ελληνικών Private Equity.

Συνιδρυτής με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου είναι ο Angelo Moskov με προυπηρεσία σε Deutsche Bank και Μorgan Stanley ενώ η ελληνική παρουσία υπάρχει και στην ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή αφού μετέχουν επιφανείς εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας.

Το fund θα στοχεύσει σε εταιρείες που χρειάζονται χρηματοδότηση μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ή ομολογιακών δανείων, μετά από διαπραγμάτευση με τις ίδιες ή τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ θα εξετάζει και την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού των επιχειρήσεων, όχι πάντως καθυστερούμενα δάνεια.