Νέο επεισόδιο αντισημιτισμού στη Ρόδο: Διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, 8 συλλήψεις με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

Νέο επεισόδιο αντισημιτισμού στη Ρόδο: Διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, 8 συλλήψεις με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

Ένα νέο απαράδεκτο περιστατικό αντισημιτισμού σημειώθηκε τη Δευτέρα, αυτή τη φορά στο λιμάνι της Ρόδου, με μερικές δεκάδες συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για την άφιξη κρουαζιερόπλοιου που μετέφερε πάνω από 650 Ισραηλινούς τουρίστες. 

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια, Δήμος Ρόδου, Επιμελητήρια και Σύλλογοι υποδέχτηκαν τους τουρίστες, προσφέροντάς τους παραδοσιακά γλυκά του νησιού. 

Το σκηνικό έντασης που είχε στηθεί - παρά τις απαγορεύσεις - καθώς ομάδες πολιτών διαμαρτύρονταν με συνθήματα για τη Γάζα, οδήγησε σε 15 προσαγωγές. Μέχρι στιγμής οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για βία κατά υπαλλήλων και ρατσιστική νομοθεσία κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, στο νησί είχαν τεθεί σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές είχαν ήδη προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επεισοδίων, καθώς υπήρξαν σχετικές προσκλήσεις για κινητοποιήσεις μέσω διαδικτύου.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχτηκαν εντός και εκτός του χώρου για να αποτραπούν τυχόν επαφές ή αψιμαχίες με τους τουρίστες.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ προσήχθησαν αρκετά άτομα από την ΕΛ.ΑΣ.

Μεταξύ των προσαχθέντων στην ασφάλεια Ρόδου ήταν η πολιτευτής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην δημοτική σύμβουλος Ρόδου, Ευαγγελία Παναή.

Το περιστατικό έρχεται λίγες μέρες μετά το την «έκρηξη» αντισημιτισμού στη Σύρο, όπου παρεμποδίστηκαν Ισραηλινοί τουρίστες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης, στο λιμάνι της Ερμούπολης απέναντι από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι άμεσα υπήρξε παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, καθώς και απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκίντεον Σάαρ, προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Σύρου.

Συγκεκριμένα, το Ισραηλινό ΥΠΕΞ παρενέβη έπειτα από διαμαρτυρίες των τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν, εξαιτίας των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση αντίδραση και από την ελληνική πλευρά. 

Το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris αναχώρησε χωρίς να αποβιβαστούν οι επιβάτες στο λιμάνι της Σύρου.