Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο θέμα του πληθωρισμού. Κι αυτό διότι η αδυναμία ενίσχυσης των τιμών των προϊόντων οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά τις οικονομίες στην ύφεση.
Μετά από τις ποσοτικές χαλαρώσεις των κεντρικών τραπεζών, από την κρίση του 2008 κι έπειτα, νέα σύννεφα ύφεσης σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία -και αυτή την φορά μπορεί να είναι βαθύτερη από του 2008.
Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μπορεί να σημείωσε άνοδο τον Ιανουάριο έναντι του προηγούμενου μήνα, παρόλα αυτά ο προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί στους ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιανουάριο ανακοινώθηκε στο 1,4% έναντι 0,7% του προηγούμενου μήνα παραμένοντας κάτω του στόχου που έχει θέσει η FED για πληθωρισμό γύρω στο 2%.
Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις τιμές των ακινήτων (42,2%), των μεταφορών (15,3%) και των τροφίμων και ποτών (14,97%).
Πηγή γραφήματος:dshort
Όπως διαπιστώνουμε στο παρακάτω γράφημα την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος της υγείας με την αύξηση των ασφαλίστρων, ενώ πτωτικά συνεχίζει να κινείται ο κλάδος των μεταφορών επηρεαζόμενος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Την ανοδική πορεία συνεχίζει ο κλάδος των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. καπνός και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες). ενώ σταθερά ανοδικά κινούνται και οι τιμές των κατοικιών. με τον κλάδο του ρουχισμού να συνεχίζει να βρίσκεται σε πτώση.
Πηγή γραφήματος:dshort
Επίσης ένας ακόμη σημαντικός κλάδος του οποίου οι τιμές συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο είναι αυτός της εκπαίδευσης, κάνοντας ολοένα και πιο ακριβή την πρόσβαση των Αμερικανών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πηγή γραφήματος:dshort
Ακόμη πιο ευδιάκριτη είναι η «αδυναμία» του πληθωρισμού να κινηθεί προς το επιθυμητό επίπεδο του 2% στο παρακάτω γράφημα, λαμβάνοντας υπόψιν και τον δομικό πληθωρισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τα καύσιμα.
Όπως διακρίνουμε (βλ. παρακάτω γράφημα) ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, με τον σωρευτικό δομικό πληθωρισμό να διατηρεί μία ελαφριά αρνητική κλίση.
Πηγή γραφήματος:dshort
Όπως εύκολα συμπεραίνεται από τα παραπάνω, η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προήλθε κατά κύριο λόγω από την αύξηση των εισφορών στον κλάδο υγείας και από την συνεχόμενη αύξηση των διδάκτρων στα αμερικανικά κολέγια.
Όσο η τιμή του πετρελαίου αλλά και των τροφίμων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με πιθανότητες να αυξηθεί τους επόμενους μήνες η ανεργία και να υποχρεωθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μείωση αντί για αύξηση των επιτοκίων, στην προσπάθεια της να αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία.