8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Γερμανός οικονομολόγος: Προπαγάνδα η δήθεν πρόοδος στην Ελλάδα

Γερμανός οικονομολόγος: Προπαγάνδα η δήθεν πρόοδος στην Ελλάδα

Ο Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn χαρακτήρισε ως προπαγάνδα τα περί προόδου της ελληνικής οικονομίας κάνοντας λόγο για πυροτέχνημα αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Sinn από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την "πρόοδο" που είχαν πιστοποιήσει στο ελληνικό ζήτημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Ταλίν της Εσθονίας δήλωσε πως όλα αυτά είναι προπαγάνδα. Είναι ένα πυροτέχνημα, που συνεχώς τροφοδοτούμε με όλο και μεγαλύτερα χρέη. 

Ο Γερμανός οικονομολόγος εξηγεί πως σε σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωζώνης το ποσοστό του χρέους του ΑΕΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η παρέμβαση του κ. Sinn έρχεται μετά την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, την Τετάρτη με θέμα την κατεύθυνση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο οι παράμετροι στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Juncker προκαλούν ανησυχία στους Θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδας υποστηρίζει πως οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έπρεπε να μείνουν, επί του παρόντος, εκτός ευρωζώνης. Ο κ. Sinn δηλώνει εξαιρετικά επιφυλακτικός στα σχέδια ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα είναι "μια Ελλάδα στο τετράγωνο" καθώς οι δύω χώρες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε ευρώ και θέλουν μια εξασφάλιση για αυτά.

Τέλος, ο κ. Sinn εκφράζει αμφιβολίες και για την Ιταλία καθώς τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες της χώρας κλονίζονται και η πολιτική κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη.