«Μια μεγάλη ευκαιρία, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, στην οποία καλεί τον Γερμανό υπ. Οικονομικών W. Schaeuble να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχετικά με τον W. Schaeuble, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
H TAZ εστιάζει επίσης στη στάση του W. Schaeuble αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους ενόψει Eurogroup σε άρθρο με τίτλο «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται». Ειδικότερα σημειώνει: «Αυτή τη φορά ακόμη και W. Schaeuble είναι αισιόδοξος. ''Αυτή τη φορά θα καταφέρουμε κάτι'', είπε ο ίδιος πριν από τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.(…) ''Θα το δείτε' (…) Aυτό προκάλεσε χαρά στις χρηματαγορές. Η απειλή μιας χρεοκοπίας για την Ελλάδα που υφέρπει εδώ και χρόνια μοιάζει να έχει αποφευχθεί, το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πλέον επί τάπητος. Κι όμως, στις Βρυξέλλες ο ενθουσιασμός μοιάζει να έχει μετριαστεί. Διότι ο Schaeuble δεν είπε κάτι για τη διαμάχη του με το ΔΝΤ. Κι εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία.»
Στη συνέχεια η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει για ακόμη μια φορά μια σύνοψη της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και W. Schaeuble, εκθέτοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Το ΔΝΤ εδώ και χρόνια ζητά ευρύτατες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος», ωστόσο «Ο Schaeuble εξακολουθεί να είναι κατά ενός κουρέματος» αν και συγχρόνως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον τρέχον τρίτο πρόγραμμα. Η ΤΑΖ σημειώνει επ'' αυτού: «Πρόκειται για την τέλεια παγίδα – oι δύο αυτές αξιώσεις είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες. Επί εβδομάδες δανειστές και Ελλάδα προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο. Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, λένε πολλοί. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι μια ακόμη αναβολή της λύσης για τα μέσα του 2018, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα». Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στον Schaeuble «ένα ασυνήθιστο ντιλ», να συμμετάσχει μεν στο πρόγραμμα αλλά το επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης να αναβληθεί. Όπως σημειώνει η TAZ κάτι τέτοιο θα «θα ήταν τέλειο για τον Schaeuble «ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά όχι και για τον Αλέξη Τσίπρα, που πόνταρε πολλά στο κούρεμα χρέους».
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη με τον πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία μιλά, μεταξύ άλλων για την σχεδιαζόμενη επιστροφή του στην πολιτική σκηνή στις ευρωεκλογές του 2019 με το κίνημα DiEM25. Αναφερόμενος στη νέα δανειακή δόση, στην οποία ευελπιστεί η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει: «Αυτό το καλοκαίρι θα πάρουμε 7,5 δισ. ευρώ για να τα επιστρέψουμε σε ΕΚΤ και ΕSM. Τα χρήματα πηγαίνουν από τη μια τσέπη των δανειστών στην άλλη».
Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός σχολιάζει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: «Οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων δεν συνιστούν μεταρρύθμιση. Περισσότερα σπίτια θα πεινάσουν και θα δαπανούν λιγότερα. Καταστήματα θα βάλουν λουκέτο, θα χαθούν θέσεις εργασίες και θα μειωθούν οι εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Πρόκειται για μια καταστροφή που ενισχύεται από μόνη της. Θα μπορούσατε εξίσου να ρίξετε μια βόμβα για να μειωθεί το συνταξιοδοτικό κόστος.
Τέλος ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει όσους μιλούν για επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας: «Η οικονομία συρρικνώνεται εδώ και χρόνια. Οι επενδύσεις σταθερά αρνητικές. Οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις σε μηδενικά επίπεδα. Αν με αυτά τα δεδομένα πετυχαίνεις πλεόνασμα τότε αυτό σημαίνει ότι αντλείς χρήμα από μια εξαντλημένη οικονομία. (..) Όποιος πανηγυρίζει αυτή την κατάσταση είναι είτε αναλφάβητος, είτε ψεύτης, είτε εργάζεται για την Κομισιόν».
Αναφορικά, με τον Αλέξη Τσίπρα, η General Anzeiger σημειώνει ότι «χρειάζεται μια επιτυχία», δεδομένης της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. «Θα πάνε λοιπόν όλα καλά την Πέμπτη;», διερωτώνται η εφημερίδα της Βόννης. Μάλλον όχι, σημειώνει στη συνέχεια, αν λάβει κανείς υπόψιν πρώτον, το γεγονός ότι η Αθήνα ναι μεν ψήφισε νέα μέτρα αλλά δεν τα έχει ακόμη υλοποιήσει και δεύτερον, ότι νεότερες προγνώσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έρχονται να σχετικοποιήσουν τα μέχρι πρότινος θετικά για την Ελλάδα στοιχεία. «Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καλό προαίσθημα για την Πέμπτη».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει άρθρο της: «Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους για την πολιτική του σωτηρία». «Η διένεξη για το ελληνικό χρέος ενορχηστρώνεται για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Ο Σύριζα θέλει από τους δανειστές μια παραδοχή για το χρέος και το ΔΝΤ εκβιάζει τον W. Schaeuble», τονίζεται.
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά νέος γύρος για μια διαγραφή χρέους. Το ζήτημα της εκταμίευσης των περίπου 7 δισ. έχει περάσει ωστόσο σε δεύτερη μοίρα, ενώ προσκήνιο βρίσκεται η συζήτηση για το χρέος. Κι ας έχει η Ελλάδα δυσκολία να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο. Όμως για την κυβέρνηση Τσίπρα οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση είναι απλά δυσάρεστη ρουτίνα. Μια μείωση του χρέους ωστόσο θα ήταν ένα πολιτικό τρόπαιο με διπλή σημασία: Στους ψηφοφόρους τους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υπόσχονται ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν εν τέλει σε ένα κούρεμα του χρέους. Χωρίς αυτό δεν δικαιολογείται ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα, υπό την πίεση των δανειστών, έκανε πάντα το αντίθετο από ότι υπόσχονταν σε δύο προεκλογικούς αγώνες. Εκτός αυτού ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του μπορούν να "πουλήσουν" το κούρεμα χρέους ως παραδοχή των δανειστών και κυρίως τη Γερμανίας, ότι έχουν ευθύνη στην ελληνική κρίση χρέους και την απώλεια του 25% του ελληνικού ΑΕΠ».
Αναφορικά, με τον Αλέξη Τσίπρα, η General Anzeiger σημειώνει ότι «χρειάζεται μια επιτυχία», δεδομένης της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. «Θα πάνε λοιπόν όλα καλά την Πέμπτη;», διερωτώνται η εφημερίδα της Βόννης. Μάλλον όχι, σημειώνει στη συνέχεια, αν λάβει κανείς υπόψιν πρώτον, το γεγονός ότι η Αθήνα ναι μεν ψήφισε νέα μέτρα αλλά δεν τα έχει ακόμη υλοποιήσει και δεύτερον, ότι νεότερες προγνώσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έρχονται να σχετικοποιήσουν τα μέχρι πρότινος θετικά για την Ελλάδα στοιχεία. «Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καλό προαίσθημα για την Πέμπτη».