ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ο όμιλος που αντλεί κεφάλαια από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ο όμιλος που αντλεί κεφάλαια από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή έχουν πετύχει μέσα στα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης κάτι που καμία άλλη επιχείρηση στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει:  Να φέρουν στην Ελλάδα μερικά από τα ισχυρότερα ονόματα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, και παράλληλα να προσελκύσουν ως στρατηγικούς επενδυτές μια σειρά από πολύ μεγάλους ξένους ομίλους, πρόθυμους να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην ενέργεια και σε άλλα επιχειρηματικά projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή στις συνεργασίες του ομίλου με ξένες επιχειρήσεις και διεθνείς τράπεζες συγκαταλέγονται μερικά από τα πιο βαριά ονόματα: η αμερικάνικη York Capital που συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή. Η Gaz De FranceSuez με την οποία ελέγχουν από κοινού την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Ήρων. Η Qatar Petroleum International που έχει εξαγοράσει το 25% της Ήρων ΙΙ. Ο ινδικός όμιλος GMR με τον οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικεί από κοινού την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι. Η κορεάτικη LG με την οποία η Τέρνα Ενεργειακή ανέλαβε τη δουλειά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η δανέζικη εταιρεία επενδύσεων Copenhagen Infrastructure Partners αλλά και η Goldman Sachs, η Morgan Stanley κ.α  που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την επένδυση της Τέρνα Ενεργειακής σε αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ. Στους χρηματοδότες της εταιρείας περιλαμβάνεται πλέον και η EBRD που άνοιξε για πρώτη φορά φέτος το πορτοφόλι της σε ιδιωτική εταιρεία των ΑΠΕ.

Κοινή συνισταμένη πίσω από τις διευρυνόμενες συνεργασίες του ομίλου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακής είναι το μεγάλο επενδυτικό τους πρόγραμμα με αιχμή την ενέργεια , τα απορρίμματα, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και η ηγετική θέση της Τέρνα Ενεργειακής στα αιολικά πάρκα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 468 MW στην Ελλάδα και 738 MW.  Συνολικά ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση και σήμερα αποτελεί ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά με πάνω από 6.000 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα που φέτος αναμένεται ότι θα σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος του Γ. Περιστέρη βρίσκεται πλέον στο σημείο που ξεκλειδώνει χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ξένες τράπεζες και funds, σε μια περίοδο που η τραπεζική ρευστότητα σπανίζει και το υψηλό ρίσκο χώρας εξακολουθεί να κρατά σε μεγάλη απόσταση τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

EBRD στα αιολικά

Μόνο μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε συμφωνίες για δανειοδότηση ύψους άνω των 270 εκατ. ευρώ με τις οποίες θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Το ομολογιακό δάνειο ύψους 60 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία στα μέσα Νοεμβρίου ήταν μια κίνηση με διπλό όφελος. Αφενός εξασφαλίζει στην Τέρνα Ενεργειακή φτηνά κεφάλαια για την επένδυσή της σε αιολικά πάρκα ισχύος 48 MW στην Κεντρική Ελλάδα, αφετέρου, όμως, άνοιξε την πόρτα ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η EBRD βάζει 50 εκατ. ευρώ με πρόθεση να εκταμιεύσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον για τον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας, ενώ στο σχήμα χρηματοδότησης της Τέρνα μετέχει και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα καλύψει τα 10 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου.

CPI, Goldman Sachs, Morgan Stanley για το αιολικό πάρκο στο Τέξας

Το deal χρηματοδότησης που ανακοίνωσε η Τέρνα Ενεργειακή την περασμένη εβδομάδα για τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ, είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Δανίας, την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) η οποία θα προσφέρει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 61 εκατ. δολαρίων (58 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει την αρχική φάση ανάπτυξης του αιολικού πάρκου Fluvanna 1, ισχύος 155 MW που θα χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες της Gamesa. Οι εγκαταστάσεις στην Fluvanna του Τέξας συνολικής ισχύος 380 MW, είχαν αποκτηθεί πέρυσι από την Tri Global Energy LLC. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης στο Τέξας, πρόκειται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. δολάρια.

H CPI δεν είναι η μόνη που θα βάλει λεφτά σε αυτό το έργο της Τέρνα Ενεργειακής.  Η χρηματοδότηση της κατασκευής θα καλυφθεί από μεγάλες τράπεζες όπως η Morgan Stanley, η HSBC, η NordLB και η Rabobank, ενώ κατά την έναρξη της λειτουργίας η Goldman Sachs θα χρηματοδοτήσει την επένδυση με κεφάλαια έως 150 εκατ. ευρώ.

Το project αυτό είναι το δεύτερο που αναλαμβάνει η Τέρνα Ενεργειακή στις ΗΠΑ. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τέρνα δεν θα καταβάλει φόρους στην Κομητεία του Τέξας, αλλά θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε μεγαβάτ που θα παράγεται στο αιολικό πάρκο στην πρώτη δεκαετία λειτουργίας, ενώ θα καταβάλει και δικαιώματα στους ιδιοκτήτες της γης.

Αυτή τη στιγμή η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 738 MW, δίνοντας ηγετική θέση στην Ελλάδα όπου ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 468 MW. Άλλα 138 MW είναι εγκατεστημένα στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 242 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

Από τη York Capital στην Gaz De France και την Qatar Petroleum

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται να διευρύνουν τον κατάλογο των συνεργασιών που έχει κλείσει ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα χρόνια της κρίσης, και οι οποίες του επέτρεψαν να υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, η είσοδος της York Capital Management στο μετοχικό κεφάλαιο τόσο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 17,35% όσο και της Τέρνα Ενεργειακής με 9,4%, θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς πέραν της χρηματοδότησης των 100 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο όμιλος, η παρουσία του αμερικάνικου fund στη μετοχική σύνθεση των δύο εταιρειών διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές και στις σχέσεις με τους διεθνείς επενδυτές

Δεν είναι, όμως, μόνο η York Capital που δίνει προστιθέμενη αξία στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ο όμιλος συνεργάζεται στρατηγικά με την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως, την Gaz De France Suez (νυν ENGIE). Από κοινού ελέγχουν την Ήρων Θερμοηλεκτρική η οποία με δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 MW βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από το 2013 στην μονάδα Ήρων ΙΙ συμμετέχει και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ, Qatar Petroleum International η οποία απέκτησε το 25% του εργοστασίου από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ έναντι 63 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έκλεισαν οι δύο πλευρές.

Πακέτο Junker

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση τριών επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ μέσω του πακέτου Junker. Το μεγαλύτερο και πλέον τεχνολογικά προηγμένο αφορά  στην κατασκευή δύο συστημάτων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 680 MW, στον Δήμο Αμφιλοχίας, και έχει προϋπολογισμό 502 εκατ. ευρώ. Η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικά ή φωτοβολταϊκά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και, αντιστοίχως, διοχέτευσής της στο σύστημα σε ώρες αιχμής.

Ένα δεύτερο έργο για το οποίο αναζητά χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λίμνη του Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. Το έργο είναι συνολικής ισχύος 139,1 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 277 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο έργο αφορά στην κατασκευή αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 153 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, στην Καρυστία Ευβοίας.

Βασίλης Γεώργας