Γ. Στουρνάρας: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη

Γ. Στουρνάρας: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη

Την υστέρηση των θεσμών στην Ελλάδα επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα οχυρά κατά της αριστείας στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Accenture Greece, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν, ενώ στην Ελλάδα οι θεσμοί μας υστερούν.

«Υπάρχουν ακόμα οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηρίζει πολύ μεγάλο όπλο το γεγονός ότι σήμερα είμαστε στην Ευρωζώνη. «Το ευρώ είναι ασπίδα προστασίας, διότι ζούμε πια σε έναν κόσμο περίεργο, μετά τα τελευταία γεγονότα. Υπάρχει λαϊκισμός, υπάρχει μια πτώση των αξιών παγκόσμια. Το ευρώ μας προστατεύει. Αλλά το ευρώ είναι ασπίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια. Άρα λοιπόν θα πρέπει να αντισταθούμε σε διάφορες Σειρήνες που λένε το αντίθετο», προσθέτει.

Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Η ιστορία δείχνει ότι το 80% της εξέλιξής της διέπεται από θεμελιώδεις σχέσεις, από fundamentals, ένα 20% είναι ατυχήματα. Εάν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα ατυχήματα και μείνουμε στην τάση, σαφώς τα επόμενα 25 χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα από τα χρόνια που ζούμε σήμερα. Όπως τα σημερινά χρόνια είναι καλύτερα από αυτά που ήταν πριν 25 χρόνια, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Και κυρίως πρέπει να πάρουμε το μάθημα των τελευταίων 5-6 ετών. Να το καταλάβουμε το μάθημα, να το αναλύσουμε. Και να το πούμε και στα παιδιά μας».

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «η Ευρώπη, μετά από αυτά που λέγονται για αυτή, λόγω Brexit, λόγω εξελίξεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπορεί να δείξει μια μεγαλύτερη δύναμη και να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές. Απαντώντας βέβαια, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες, που χρειάζεται να αναλάβει».