Γ. Πιτσιλής: Στόχευση των κατασχέσων οι μεγάλες υποθέσεις και όχι τα μικροποσά

Γ. Πιτσιλής: Στόχευση των κατασχέσων οι μεγάλες υποθέσεις και όχι τα μικροποσά

Αισιόδοξος ότι το μέτρο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών θα αποδώσει και έως το τέλος του έτους θα μπουν στα ταμεία του δημοσίου 2 δισ. ευρώ από παλιές φορολογικές υποθέσεις εμφανίζεται ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. 

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πρώτο επτάμηνο φέτος έχουν σταλεί περίπου 750.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια και από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έχουν γίνει το ποσό απόδοσης πάνω από 3.000 ευρώ είναι πάνω από 70%. Ποσά που αναιρούν όπως σημειώνει, την άποψη ότι οι λογαριασμοί έχουν μικροποσά και το μέτρο δεν αποδίδει.

"Ακούω τη συζήτηση που γίνεται για τα θέματα αυτά. Πρέπει να σας πω ότι το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς γιατί ξέρετε κάποιος χρωστάει γίνεται μια κατάθεση εξοφλεί μετά μπαίνει κάποιος άλλος, δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί. Οπότε είναι εύλογο αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ».

Για τον στόχο των 2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου από παλιές υποθέσεις  αναφέρει πως «τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι μάλλον θα το πετύχουμε το νούμερο αυτό. Αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία. Θα δούμε».

Ωστόσο για το παλαιό ληξιπρόθεσμο για το οποίο στόχος είναι τα 2,050 δισ. αναφέρει πως "η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δηλαδή είμαστε πάνω αν θέλετε από τους ενδιάμεσους στόχους της χρονιάς μέχρι στιγμής. Οπότε υπάρχει, αν θέλετε, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό το κομμάτι θα πάει καλά. Να προσθέσω ότι από τον Απρίλιο υπάρχει ένα νέο σύστημα που εφαρμόζουμε σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δεν γίνονται τυχαία οι κατασχέσεις. Γίνονται με μια πρόβλεψη εισπραξιμότητας και βεβαίως ξεκινάμε κάθε φορά κάθε μήνα με τις μεγαλύτερες οφειλές και κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες. Γι αυτό και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός το κομμάτι αυτό έχει καλά αποτελέσματα διότι δεν γίνονται κατασχέσεις για να γίνουν. Γίνονται κατασχέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στοχευμένες».

Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

Στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν το facebook και το instagram και όλα αυτά τα διαδικτυακά για την άντληση στοιχείων ανέφερε πως, «και εγώ στις εφημερίδες το διάβασα. Το βρήκα ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα στο εξωτερικό τα οποία λαμβάνουν υπόψη κα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δε νομίζω όμως ότι αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες έχει να κάνει με τον τρόπο ελέγχου ο οποίος εφαρμόζεται διεθνώς με επιτυχία στα θέματα αυτά».