Γ. Γεράρδος: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά

Γ. Γεράρδος: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Μετά τη Black Friday (τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου) η αγορά έχει κάτσει εντελώς. Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά». Τη δήλωση αυτή έκανε στο Liberal ο ιδρυτής και πρόεδρος της Πλαίσιο Computers κ. Γιώργος Γεράρδος, ένας από τους πιο έμπειρους αλλά καλούς γνώστες των μυστικών του λιανικού εμπορίου και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο 6 εκατ. ευρώ που σύναψε η εταιρεία, ο κ. Γεράρδος τονίζει ότι «είναι κίνηση μείωσης του κόστους των κεφαλαίων κίνησής μας, καθώς αντικαθιστούμε προηγούμενο δάνειο».

Σημειώνεται ότι η Πλαίσιο Computers την προηγούμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Σύμβαση Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως, συνολικής ονομαστικής αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Είναι διάρκειας πέντε ετών, με κάλυψη από τις Eurobank και Eurobank Private Bank (Luxembourg) S.A.

H Πλαίσιο που ιδρύθηκε το 1969, είναι μια εταιρεία με εντελώς ξεχωριστή φιλοσοφία ανάπτυξης σε σχέση με τα στάνταρ που ισχύουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Δημιουργεί μεγάλα καταστήματα, κομβικά, σε στρατηγικές περιοχές, με τα οποία παρέχει όλες τις υπηρεσίες νέων τεχνολογιών, ψηφιακής οικονομίας κ.λπ.

Τελευταίο κατάστημα της επιχείρησης και 22ο συνολικά ήταν αυτό της Δάφνης που άνοιξε τον Απρίλιο του 2016. Πρόκειται για ένα υπερκατάστημα 2.500 τ.μ. στο οποίο απασχολούνται 27 εργαζόμενοι, επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως 87-89.

Η περιοχή της Δάφνης, έχει πληγεί τα μέγιστα από την κρίση, με εκατοντάδες καταστήματα να βάζουν λουκέτο, όλων των κλάδων και όλων των ειδών. Το άνοιγμα του καταστήματος της Δάφνης σε συνδυασμό με την ανασχεδίαση και την αισθητική αναβάθμιση του plaisio.gr αποτέλεσαν τα ορόσημα του 2016.

Η εταιρεία Πλαίσιο, μέσα από το πολυκαναλικό της δίκτυο και μέσω της παροχής σχεδόν... καθετοποιημένων υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας σ'' όλα τα επίπεδα, έχει καταφέρει ακόμη και μέσα στη «βαθιά» κρίση, να δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 η εταιρεία διατήρησε τα μεγέθη της σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών, όμως είχε σημαντική πτώση στα κέρδη. Επίσης, διατήρησε ή και αύξησε τα μερίδιά της, στις περισσότερες από τις κεντρικές προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται, όπως στα laptops, tablets, desktops, smartphones και τηλεοράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πλαίσιο κατά την 8ετή κρίση, δεν μείωσε αλλά αύξησε το προσωπικό της, αλλά και τα καταστήματά της. Άλλαξε μερικώς το προϊοντικό της μείγμα στα καταστήματα, περιορίζοντας τις... φίρμες και προτάσσοντας έτη περαιτέρω τη δική της «μπράντα», με αιχμή τα Turbo X σε υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και η επέκταση

Θυμίζουμε ότι η Πλαίσιο έκανε την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 15 Μαρτίου του 1999 και είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών με συνεπές management, που χρησιμοποίησαν σωστά τα κεφάλαια που άντλησαν, έχοντας υπερ-δεκαπλασιάσει έκτοτε το επιχειρηματικό της εκτόπισμα.

Στα αρνητικά – σε ότι αφορά τη μετοχή – το μικρό free float, κάτι που δυσχεραίνει τη χρηματιστηριακή της παρουσία διαχρονικά, καθώς έχει εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα, παρουσιάζοντας εικόνα... εγκατάλειψης, που ασφαλώς αδικεί το επιχειρηματικό εκτόπισμα του ομίλου.

Πλέον, η Πλαίσιο απασχολεί 1.264 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου, λειτουργώντας πάντα ως... φυτώριο, με το μέσο όρο εργαζομένων να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα, αρκετά κάτω των 30 ετών.

Οικονομικά μεγέθη

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 (υπερδωδεκάμηνη χρήση) τα καθαρά κέρδη κατήλθαν στις 905 χιλ. ευρώ έναντι 2,36 εκατ. στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Τα EBITDA 1ου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,87 εκατ. ευρώ, έναντι 4,88 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ οι πωλήσεις ήταν σχεδόν αμετάβλητες διαμορφούμενες στα 132,2 εκατ. ευρώ, έναντι 133,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η εταιρεία έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2016 με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα πλέον των 36 εκατ. ευρώ, καθαρή ρευστότητα 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατέβαλε και 1,8 εκατ. ευρώ για την πληρωμή μερισμάτων.