Φόροι, εισοδήματα, τέλη και εισφορές παρελθόντων ετών στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη

Φόροι, εισοδήματα, τέλη και εισφορές παρελθόντων ετών στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη

Αλλάζει η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να εντάξει σε αυτή και την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη παρελθόντων ετών.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε, η φράση οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων τροποποιείται και γίνεται «οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών».

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν το φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Στο μεταξύ με άλλη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στη Βουλή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Όπως τονίζεται, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι εξαιρούμενες δαπάνες που δεν λαμβάνει υπόψη της η εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν τα επιπλέον κίνητρα που θα δοθούν στους φορολογούμενους που συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Επίσης αποσύρθηκε το άρθρο 75, που προέβλεπε την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να αποφασίζει για την παροχή κίνητρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον ίδιο θα κατατεθεί ξεχωριστή διάταξη όταν η κυβέρνηση αποφασίσει ποια θα είναι αυτά τα κίνητρα.  

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους επιλέξουν να μην αποκαλύψουν τα χρήματά τους. Συγκεκριμένα,  προειδοποίησε ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία» και πρόσθεσε: «Έχουμε επεξεργαστεί πολύ καλά λογισμικά για να επεξεργαζόμαστε πολλές υποθέσεις την μέρα και όχι λίγες υποθέσεις το μήνα. Άρα έχουμε και το μαστίγιο και το καρότο».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο «η  ουσία του προβλήματος είναι ότι δεν θέλουμε να δώσουμε αμνηστία, δεν θέλουμε να επιβραβεύσουμε αυτούς που έβγαλαν έξω τα λεφτά τους, αλλά τι θα πλήρωναν αν φορολογούνταν».

Να σημειωθεί τέλος ότι παραδέχτηκε ευθέως πως «ήταν πιο δύσκολο να πιάσουμε μεγάλη φοροδιαφυγή απ' ότι νομίζαμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ