Φοροδιαφυγή μόνο για όσους ξέρουν να μην αφήνουν ψηφιακά ίχνη
Shutterstock
Shutterstock

Φοροδιαφυγή μόνο για όσους ξέρουν να μην αφήνουν ψηφιακά ίχνη

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ να ζητά από τις εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων από τα διόδια προκειμένου να ελεγχθεί αν το όχημα είναι δηλωμένο ως ακινητοποιημένο, είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το «που πάει το πράγμα». Στους εκατοντάδες χιλιάδες που οδηγούν δήθεν «ακινητοποιημένα» οχήματα προκειμένου να αποφύγουν ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας στέλνεται ένα μήνυμα: «Ή θα οδηγείτε μέσω παρακαμπτηρίων, ή θα κινδυνεύετε με πρόστιμο 10.000 €». Ποιος ξέρει, όταν εγκατασταθούν οι κάμερες στα φανάρια για να ελέγχουν ποιος θα περνάει με κόκκινο, μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο το μέτρο και να ζητείται η ίδια πληροφορία και από την Τροχαία, ή όποιον θα διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες κάμερες.

Οι φορολογικές αρχές αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους δίνει πλέον η τεχνολογία σε μια προσπάθεια να καλύψουν χαμένο έδαφος 10ετιών. Από παραδείγματα, άλλο τίποτα. Ας αναφερθούμε στο υπό δημιουργία σύστημα «ΜΙΔΑ». Το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, θα καταγράφει τη χρήση του κάθε ακινήτου. Είναι κλειστό, ιδιοκατοικείται; Ενοικιάζεται; Παραχωρείται δωρεάν; Υπάρχει μια σοβαρή υποψία ότι πολλές χιλιάδες ακίνητα δηλώνονται ως κλειστά (φουσκώνοντας και τις σχετικές στατιστικές) αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζονται με «μαύρα». Με την ολοκλήρωση του μητρώου, θα ξεκινήσει μια άλλη διασταύρωση: υπάρχει ή δεν υπάρχει κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε δήθεν κλειστά ακίνητα;

Πάμε και στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ήδη τρέχουν οι διασταυρώσεις που συγκρίνουν δηλωθέν εισόδημα και ύψος δαπανών. Αυτό που κάνουν οι οικονομολόγοι σε μακροοικονομικό επίπεδο για να εκτιμήσουν τη φοροδιαφυγή σε μια χώρα (σ.σ συγκρίνουν δηλαδή το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων με το ύψος της κατανάλωσης των νοικοκυριών), η ΑΑΔΕ το κάνει πλέον σε ατομικό επίπεδο τροφοδοτώντας κατά καιρούς την επικαιρότητα με εντυπωσιακούς τίτλους: δήλωνε 10.000 ευρώ τον χρόνο εισόδημα και κατανάλωνε 100.000 ευρώ. Και όσο θα περιορίζεται η χρήση των μετρητών, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για κάποιον να κρύβει εισοδήματα.

Δεν θα μηδενιστεί ποτέ η φοροδιαφυγή. Πάντοτε θα εφευρίσκονται τρόποι για να γλιτώνει κάποιος από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να αποφύγει κανείς τα «αόρατα» αλλά διάσπαρτα και υπαρκτά σημεία ψηφιακού ελέγχου. Άρα, θα αφορά σε ολοένα και λιγότερους. Οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην αγορά -αν δηλαδή θα βρεθούν κάποιοι εκτός καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές υποχρεώσεις της οικονομικής τους δραστηριότητας, αν το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις κλπ- είναι μια άλλη εξίσου σημαντική συζήτηση η οποία θα ανοίξει πολύ σύντομα. Διανύουμε μια περίοδο μεγάλης μετάβασης. Το που θα μας βγάλει, θα το δούμε…