Τις βασικές αρχές στις οποίες κινείται η Eurobank στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίωνας Καραβίας, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.
Αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμώντας ότι το τέλος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν ένα ευρύ χρονικό ορίζοντα, μέσα στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να κάνει βήματα επιστροφής στην ευρωπαϊκή οικονομική κανονικότητα, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι οριζόντιες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια δεν υπάρχουν.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Καραβίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Πρώτον, πιστεύουμε ότι οριζόντιες λύσεις δεν υπάρχουν. Εφαρμόζουμε μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρησης, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους. Ήδη προχωρούμε με γρήγορα βήματα και παράλληλα σε όλα τα παραπάνω πεδία.
Δεύτερον, δίνουμε έμφαση στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις, τις οποίες έχουμε ήδη δει να συμβαίνουν σε ορισμένους κλάδους και να εκτυλίσσονται σε άλλους (π.χ. ΜΜΕ, τουρισμός, τρόφιμα, εμπορία αυτοκινήτων). Η εκτεταμένη αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον. Συνολικά, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία.
Είναι θετικό ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει βελτιωθεί σημαντικά ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες – κάτι που επισημάνθηκε ρητά και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ειδική αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς για τα δανειακά χαρτοφυλάκια και στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, παρέχει νέες δυνατότητες καθώς για κάθε οφειλέτη γίνονται πλέον γνωστές οι συνολικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές κλπ, αλλά και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα, ενώ σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση συμμετέχει για πρώτη φορά και ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας.
Βέβαια, η υλοποίηση του στην πράξη αναμένεται να απαιτήσει χρόνο και να αποκαλύψει τυχόν δυσλειτουργίες του που θα χρήζουν βελτίωσης. Περαιτέρω, ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα επιτρέψει στη Eurobank να κινηθεί ταχύτερα εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς σε βάρους του κοινωνικού συνόλου. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις μεθόδους που παρέχει πλέον ο πτωχευτικός κώδικας επιχειρήσεων που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε πραγματικές περιπτώσεις, η Eurobank μπορεί να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αποτελεσματικά. Βέβαια, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Για τις υγιείς εταιρείες, η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου όπως και ο αναμενόμενος αναπτυξιακός κύκλος σημαίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βασικός λόγος ύπαρξης της Τράπεζάς μας είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της υγιούς, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, γιατί αυτές θα στηρίξουν τα έσοδα της Τράπεζας στο μέλλον. Δεσμεύομαι, ότι για κάθε τέτοιο σχέδιο που υποβάλλεται, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει.