Α. Ευθυμίου: Προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Α. Ευθυμίου: Προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης

«Προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία εύρωστων Ταμείων», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όπως είπε, στόχος είναι ο εγχώριος τομέας της επαγγελματικής ασφάλισης να ξεκλειδώσει τη δυναμική του, προσεγγίζοντας την υπόλοιπη Ευρώπη, προσφέροντας την προοπτική ενός πρόσθετου εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση και συμβάλλοντας στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου, μετά το τέλος του εργασιακού βίου, επιδρώντας παράλληλα ευεργετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων για νέες παραγωγικές επενδύσεις.

«Αυτό που επιθυμούμε είναι η δημιουργία μεγάλων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και η, όσον το δυνατόν, μεγαλύτερη κάλυψη των ασφαλισμένων. Φορολογικά έχουμε από τα πιο ευνοϊκά καθεστώτα, προκειμένου να ενισχύσουμε τον θεσμό και επιθυμούμε να παρέχουμε περισσότερες ευελιξίες, εφόσον όμως τα ΤΕΑ με τη σειρά τους αποδείξουν ότι έχουν ισχυρές απαιτήσεις διακυβέρνησης. Θέλουμε τα ΤΕΑ να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ασφαλιστική αποταμίευση» διευκρίνισε η κ. Ευθυμίου και τόνισε ότι μόνο μέσα από τον θεσμικό διάλογο και τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και να ενισχύει την κεφαλαιοποιητική διάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην ομιλία της, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι τα οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της εποχής, που διανύουμε, αναδεικνύουν τη σημασία της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης σε κεφαλαιοποιητικά σχήματα, όπως είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, για τη στήριξη του μελλοντικού εισοδήματος των συνταξιούχων.

«Γι’ αυτό, άλλωστε, από το 2020 και έπειτα, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, αποσκοπούν στην ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών στοιχείων του» σημείωσε η κ. Ευθυμίου, κάνοντας αναφορά στις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Εργασίας, η πρώτη μεταρρύθμιση, που είναι το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), εφέτος έκλεισε τρία χρόνια ζωής και αποτελεί ένα «όχημα» συνταξιοδοτικής αποταμίευσης για τη νέα γενιά και μια εμβληματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση της τελευταίας εξαετίας, συνδυάζοντας την οικονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Με τη συνεχή ανάπτυξή του και τη δέσμευσή του για επαγγελματική διαχείριση και διαφάνεια, το ΤΕΚΑ προσφέρει μια σταθερή και ασφαλή επιλογή για τη νέα γενιά εργαζομένων, που μπορεί πλέον να είναι βέβαιη ότι το συμπληρωματικό εισόδημα, που θα πάρει από την επικουρική σύνταξη, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο θα ελάμβανε, με βάση το παλαιό σύστημα.

Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την ενθάρρυνση της μακροχρόνιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Με τον νόμο 5078/2023, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και στο οποίο είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι εισηγήτρια, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των Ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές. Για πρώτη φορά, φτιάξαμε ενιαίο και σύγχρονο νομοθέτημα λειτουργίας των ΤΕΑ, χωρίς τις διάσπαρτες και παρωχημένες ρυθμίσεις του παρελθόντος» σχολίασε η κ. Ευθυμίου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο στόχος είναι η αποταμίευση να αποτελέσει ξανά επιλογή για όλο και μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. «Με τη δημογραφική αλλαγή δεδομένη, φαντάζει πολύ πιο βιώσιμο και ηθικά υπεύθυνο απέναντι στις νέες γενιές το να δημιουργήσουμε έναν υγιή και διάφανο συμπληρωματικό μηχανισμό, μέσω του οποίου το εργαζόμενος ενισχύει το μελλοντικό εισόδημά του, επωφελούμενος της συμμετοχής του στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη της οικονομίας».